Proctitis

Proctitis is een ontsteking waarbij het slijmvlies van de endeldarm ontstoken is. Proctos is het Griekse woord voor 'endeldarm' en -itis betekent ontsteking.
De endeldarm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal. De dikke darm gaat over in de endeldarm, die ongeveer 12 cm lang is. De endeldarm wordt afgesloten door de anus. In de endeldarm wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen, voordat deze het lichaam verlaat. Wanneer de endeldarm vol is, gaat er een seintje naar onze hersenen. We krijgen dan 'aandrang' om naar het toilet te gaan. Een andere naam voor endeldarm is rectum.

Klachten en symptomen bij proctitis
De belangrijkste klacht bij proctitis is een plotseling hevige aandrang voor ontlasting. Ook komt het veel voor dat er wel aandrang is, maar er geen ontlasting komt. Meestal is de ontlasting normaal gevormd en heeft men geen last van diarree. Wel zit er vaak bloed, slijm en pus bij de ontlasting. Koorts of verhoging komt bij proctitis vrijwel niet voor.

Hoe wordt de diagnose proctitis gesteld?
In eerste instantie wordt een lichamelijk onderzoek en onderzoek van de anus (rectaal toucher) verricht. Bloedonderzoek wordt gedaan om te kijken of er sprake is van een ontsteking. De ontlasting wordt onderzocht om andere oorzaken, zoals een infectie met bacteriën, parasieten of wormen, uit te sluiten. Hierna kan een proctoscopie worden gedaan om het slijmvlies van de endeldarm te onderzoeken.
Om te onderzoeken of de ontsteking zich ook in de rest van de dikke darm heeft uitgebreid is soms een sigmoïdoscopie of coloscopie nodig. Dit zijn allebei, net als een proctoscopie, kijkonderzoeken van de dikke darm.

Behandeling van proctitis
Een proctitis kan normaal gesproken goed behandeld worden met medicijnen. De arts kan verschillende medicijnen voorschrijven, afhankelijk van de ernst en de duur van uw klachten.

Interne Geneeskunde / Maag-Darm-Leverziekten (MDL)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Interne Geneeskunde / Maag-Darm-Leverziekten (MDL)

Afdeling A 05, rode route
Telefoonnummer Interne Geneeskunde: (020) 755 7025
Telefoonnummer Maag-, Darm-, Leverziekten: (020) 755 7023
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: intpo@zha.nl