Prostaatvergroting

Een normale prostaat is ongeveer 10 tot 15 cc groot. Met het stijgen van de leeftijd neemt de prostaat toe in grootte. Hierdoor wordt de opening in de plasbuis ter hoogte van de prostaat kleiner waardoor de weerstand in de prostaat toeneemt. De groei van de prostaat vindt bij de meeste mannen plaats, maar leidt niet bij alle mannen tot klachten. De klachten die kunnen ontstaan zijn plasklachten .

Mogelijke behandelingen

  1. Medicijnen: Met behulp van speciaal voor de prostaat 'ontworpen' medicijnen is het mogelijk het prostaatweefsel meer 'ruimte' te geven of de grootte van de prostaat te doen afnemen. Er zijn twee soorten medicijnen: alfablockers en 5-alfareductaseremmers. Soms kunnen beide middelen worden gecombineerd worden gebruikt, waarbij het ene dan zorgt voor een snelle verbetering van het plassen, terwijl het andere middel op de langere termijn de prostaat verkleint.  
  2. Prostaatoperaties via de plasbuis
  3. Open prostaatoperatie: Millin
  4. Laserbehandeling: Greenlight Lasertherapie
  5. Niets doen: In sommige gevallen is sprake van een grote prostaat, maar heeft de patiënt er weinig last van. Als de blaas nog wel de urine eruit kan laten lopen, wordt gewoon afgewacht. Wel moet dan geregeld worden gecontroleerd of alles inderdaad allemaal nog goed gaat.
Urologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw poliklniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u contact opnemen met de polikliniek. Kijk voor bereikbaarheid bij contact.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Voor meer informatie over uw polikliniekbezoek, kijk bij Bezoek aan de polikliniek.

Urologie

E-mail: urologie@zha.nl

Afdeling A 10, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7038
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-12.00 en 14.00-16.00

In verband met het coronavirus zijn veel afspraken op de polikliniek afgezegd. Heeft u vragen? Stel deze gerust via ons e-mail: urologie@zha.nl