Vergroeiing grote teen (hallux valgus)

Wie te krappe schoenen draagt, loopt de kans op een pijnlijke bult bij de grote teen. Er kan dan sprake zijn van een vergroeiing van de grote teen; dit heet hallux valgus.

Wat is een vergroeiing van de grote teen?
Schoenen kunnen de grote teen dwingen in een scheefstand, richting de andere tenen. Dan steekt het kopje van het eerste middenvoetsbeentje aan de zijkant uit. Al snel wordt dit een opgezette, pijnlijke bult. De huid die er over heen zit, kan rood en gevoelig worden. Het dragen van schoenen is altijd pijnlijk.

Hoe groter de bult, des te pijnlijker is het lopen.
De grote teen buigt naar de tweede teen toe, of kan er zelfs onder komen te staan. De huid onder uw voet kan dikker en pijnlijker worden. De druk van de grote teen kan de tweede teen van zijn plaats duwen. Soms kan hij de derde teen zelfs overlappen.

Bij een vergroeiing in een vergevorderd stadium ziet de voet er misvormd uit. Als de vergroeiing van de grote teen te ernstig wordt, kunnen problemen bij het lopen optreden. De pijn kan chronisch worden en gewrichtsontsteking kan het gevolg zijn. 

Oorzaak
Het kan het gevolg zijn van een spreidvoet, aangeboren aanleg of het dragen van hoge hakken en schoenen met smalle punten.

Behandeling
Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. Behandeling kan bestaan uit:

  • Schoeisel eventueel aangevuld met steunzolen.
  • Een corrigerende spalk.
  • Operatie (chevron osteotomie).
     
Orthopedie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Orthopedie

Afdeling B 22, blauwe route
Telefoonnummer: (020) 755 7034
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: orpo@zha.nl