Vestibulaire migraine

Vestibulaire migraine kenmerkt zich door plotselinge aanvallen van forse draaiduizeligheid, minuten tot uren durend, sporadisch enkele dagen.

Net zoals bij ‘gewone’ migraine kunnen de duizelingen gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid en braken, overgevoeligheid voor licht en geluid, of vlekken of flikkeringen voor de ogen. Bij vrouwen komen ze vaker rond de menstruatie voor. 

De aanvallen van draaiduizeligheid variëren per patiënt sterk. Sommige patiënten hebben bijna nooit hoofdpijn tijdens de aanvallen maar zijn vooral misselijk en overgevoelig voor licht en geluid. Anderen daarentegen hebben juist vaak hoofdpijn tijdens of na de aanval en zien soms lichtflitsen. De aanvallen kunnen ook individueel per keer sterk verschillen.

De aandoening komt meestal voor bij patiënten die bekend zijn met migraine. Verder zijn deze patiënten vaak ook (over)gevoelig voor bewegingen en hebben vaker last van reisziekte.

Onderzoek
Om een goede diagnose te stellen is onderzoek nodig. Het onderzoek bestaat uit:

Behandeling
Als de aanvallen frequent optreden, kan er overwogen worden om medicatie te slikken (profylaxe) die de aanvallen kunnen voorkomen of verminderen. Meestal worden bètablokkers of anti-epilepsie medicijnen gebruikt. Deze middelen zijn niet voor iedereen geschikt. Daarnaast is het belangrijk uw levensstijl aan te passen. Mijdt grote spanningen en trek op tijd aan de handrem. Tijdens een aanval kunnen middelen gebruikt worden om misselijkheid en braken tegen te gaan.

Verloop
De klachten hebben een wisselend verloop, waardoor een voorspelling moeilijk is. Soms heeft de patiënt slechts een periode last of neemt de frequentie weer sterk af.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw poliklniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u contact opnemen met de polikliniek. Kijk voor bereikbaarheid bij contact.

Wilt u een controle afspraak plannen? Neem dan contact op met het patiënten contact centrum: 020-7557029 optie 1.

Bent u verhinderd of wilt u de afspraak wijzingen? Neem dan het liefst minimaal 24 uur van te voren contact op: 020-7557029 optie 1.

Heeft u een medisch inhoudelijke vraag? Neem dan contact op met de poli KNO: 020-7557029 optie 3.

Via MijnZHA kunt u uw agenda beheren en herhaalrecepten aanvragen. Download hiervoor de MyChart-app en selecteer ‘Ziekenhuis Amstelland’.

U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis, in de centrale hal aan de rechterkant.

De KNO-artsen houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. Als u hier een afspraak wilt plannen kunt u dit telefonisch aangeven.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

E-mail: poli-kno@zha.nlBereikbaarheid:

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien