Xifodynie

Xifodynie is een weinig bekende aandoening waarbij er een drukkende pijn wordt ervaren op het zwaardvormig aanhangsel (xifoïd), aan de onderzijde van het borstbeen ter plaatse van het maagkuiltje. Xifodynie heeft geen specifieke symptomen waaraan het te herkennen is. Er kan sprake zijn van pijn op de borst, buikpijn, rugpijn en soms keelpijn of pijn in de armen. Het meest specifieke kenmerk is drukpijn op het xifoïd. De pijnklachten kunnen er soms voor zorgen dat u niet meer alles kunt doen, wat u voorheen wel kon. Daarnaast kunnen de pijnklachten al langere tijd bestaan zonder dat men de oorzaak gevonden heeft. Veelal hebben patiënten een lang traject doorlopen van allerlei onderzoeken zonder resultaat.

Behandelingen Xifodynie

  • Injectie van (tijdelijk) verdovingsmiddel Bupivacaïne 0,25% rondom het xifoïd:
    Een injectie van Bupivacaïne 0,25% zorgt vaak voor tijdelijke verlichting en kan dienen om achter de diagnose te komen. Bij verlichting kan gekozen worden om injectie te herhalen. Het neemt overigens niet de oorzaak weg.
  • Excisie van het xifoïd:
    Als de diagnose duidelijk is dan kan overwogen worden om het xifoïd door middel van een operatie in dagopname te verwijderen onder algehele narcose. Het is een ingreep van ongeveer 20 minuten. Gemiddeld duurt het herstel ongeveer een week.

Chirurg F.P. Garssen is gespecialiseerd op het gebied van xifodynie.

Chirurgie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Chirurgie

Afdeling A 04, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7014
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: chirpo@zha.nl