Zweetklierontsteking (hidradenitis suppurativa / acne inversa)

Hidradenitis suppurativa (ook wel acne inversa genoemd) is een op acne lijkende ontsteking van de huid in de lichaamsplooien, vooral de oksels en de liezen. De aandoening begint meestal tijdens of na de puberteit, vaak op de leeftijd tussen de 20 en 25 jaar. Ongeveer 1% van de volwassen bevolking heeft er last van, vrouwen vaker dan mannen.

Hidradenitis suppurativa is voor de mensen die eraan lijden een onaangename aandoening, niet alleen door de pijn die de ontstekingen veroorzaken, maar ook omdat het er ontsierend uitziet en onaangenaam kan ruiken.

Behandeling
Er zijn verschillende mogelijkheden om hidradenitis suppurativa te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het probleem snel en definitief oplossen. Ook wanneer een behandeling  succesvol is, zal de ziekte vaak terugkomen.

Mogelijke behandelingen:

  • Goede hygiëne en regelmatig schoonmaken met zeep of antibacteriële preparaten met povidonjood of chloorhexidine.
  • Chirurgische behandeling
  • CO2 laser
  • Antibiotica
  • ‘antimannelijke geslachtshormonen’ in de vorm van een anticonceptiepil die het geneesmiddel cyproteronacetaat bevat (voor vrouwen).
Dermatologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Ook dat kan via MijnZHA.

Meer informatie over MijnZHA vindt u hier

U kunt ook in Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling bent u soms nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. 
Dr. Boersma houdt om de week op woensdagmiddag spreekuur in de huisartsenpraktijk Achter de Kerk te Abcoude (adres: Kerkgaarde 4, Abcoude). Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven naar welke vestiging u wilt.

Dermatologie

E-mail: derma@zha.nl
Afdeling A 06, rode route

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien