Alvleesklierverwijdering

Een alvleesklieroperatie is een zware operatie waarbij vaak niet alleen de tumor wordt verwijderd, maar ook het deel van de alvleesklier waarin de tumor gegroeid is en een deel van de omliggende organen: maag, galblaas, hoofdgalgang en de 12-vingerige darm. Deze operatie heet de ‘Whipple’. Als de maag in zijn geheel gespaard blijft, dan heet de operatie een 'PPPD'. Na de operatie is soms een kortdurende opname op de intensive care van het ziekenhuis noodzakelijk.

De operatie vindt plaats in het AMC.

Soms is voorafgaand aan de operatie een combinatie van chemotherapie en radiotherapie (bestraling) nodig. Of deze voorbereiding nodig is, wordt met u besproken.

Als de tumor niet verwijderd kan worden
Als tijdens de operatie blijkt dat de pancreastumor niet verwijderd kan worden, wordt er een bypass (omleiding voor de afvoer van gal) aangelegd. In het multidisciplinair overleg, maakt het behandelteam - in overleg met de patiënt - een zorgvuldige afweging welke andere behandelvorm wel toegepast kan worden. Onder meer bestraling en chemotherapie.

Chirurgie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Chirurgie

Afdeling A 04, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7014
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: chirpo@zha.nl