Barbotage schouder

Kalkophoping in de schouder kan behandeld worden met een zogenaamde barbotage. De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Gebruikt u bloedverdunners neem dan contact op met uw behandelend arts.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug met ontblote schouder op de onderzoekstafel. Met behulp van echografie wordt gekeken waar de kalk zich precies bevindt. De radioloog desinfecteert de schouder met chloorhexidine en brengt eerst een verdoving aan. Met behulp van echografie wordt de kalk in uw schouder in beeld gebracht. Daarna prikt de radioloog de kalk aan. Zo wordt geprobeerd de verkalking te fragmenteren: in zoveel mogelijk kleine stukjes te verdelen. De radioloog probeert ook om wat kalkfragmentjes op te zuigen. De fragmentatie zorgt ervoor dat er een ontsteking ontstaat, waarbij het lichaam zelf de kalkdeeltjes op moet ruimen.

Tijdens de behandeling wordt een verdoving achter gelaten, die enkele uren werkt.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek kunt u tijdelijk een toename van de pijnklachten ervaren, dit komt door de veroorzaakte ontstekingsreactie en is normaal.

Na dit onderzoek mag u niet zelf autorijden.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur
Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. 

Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Afdeling C 32, gele route
Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur