Borsttumor lokalisatie ( echolokalisatie/röntgenlokalisatie)

Soms is de tumor wel zichtbaar op een röntgenfoto, maar niet of moeilijk te voelen door de chirurg, zodat hij/zij zichzelf niet betrouwbaar genoeg kan begeleiden met de echografie. Een peroperatieve echo met een huidmarkering (of een röntgen– of echogeleide draadlokalisatie) is dan nodig om het operatiegebied te bepalen. Zo weet de chirurg waar de tumor zit en waar hij/zij moet opereren. De lokalisatiemethoden zijn erop gericht om de tumor in zijn geheel weg te nemen. Het onderzoek kan plaatsvinden in Ziekenhuis Amstelland of VUmc. 

Wat houdt het lokalisatieonderzoek in?

De radioloog bepaalt op welke manier, wanneer en waar het onderzoek plaatsvindt. Er zijn drie lokalisatiemogelijkheden:

  • Echogeleide huidmarkering
  • Echografische draadlokalisatie
  • Stereotactische draadlokalisatie

Het onderzoek kan plaatsvinden op de dag van de operatie of een dag voor de operatie. Uw behandelend specialist vertelt u hier meer over.

Onderzoek heeft aangewezen dat opereren met behulp van een echo leidt tot een beter cosmetisch resultaat met behoud van veiligheid. Borstkankerzorg VUmc Ziekenhuis Amstelland is het eerste centrum in Nederland die deze techniek toepast als standaard.

Borstkanker-zorg

U wordt doorverwezen door uw huisarts via Zorgdomein. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt daarvoor gebruik maken van het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Borstkanker-zorg

Centrum voor borstkankerzorg

Centrum voor borstkankerzorg: polikliniek assistentes ; 020-7557011
e-mailadres; info@borstkanker-zorg.nl

Ziekenhuis Amstelland: mammacareverpleegkundige: 020 - 755 6023. Bij afwezigheid kunt u een boodschap op het antwoordapparaat inspreken.

VUmc; 020 - 444 3391. U kunt uw bericht inspreken, wij bellen u dan zo snel mogelijk terug.