Cawthorne-Cooksey oefeningen

De Cawthorne-Cooksey oefeningen worden ingezet als behandeling bij een ontsteking aan het evenwichtsorgaan (neuritis vestibularis) en cervicogene duizeligheid (duizeligheid die de oorsprong heeft in de nek).

Waartegen helpen deze oefeningen?
Deze oefentherapie helpt bij het verminderen van duizeligheidsklachten en het verbeteren van het evenwicht.

Waaruit bestaan de oefeningen?
De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd- en lichaamsbewegingen die bedoeld zijn om duizeligheid op te roepen. Hiermee wordt het proces van het herstel van het evenwicht versneld. Deze oefeningen zijn effectief wanneer ze nauwgezet en regelmatig worden uitgevoerd.

Richtlijnen voor de uitvoering
Het is de bedoeling dat u onderstaande aanwijzingen opvolgt, tenzij anders met uw fysiotherapeut is afgesproken.

  • De oefeningen dienen drie tot vier keer per dag te worden uitgevoerd. Per oefening voert u drie series van vijf herhalingen uit. Doe de oefening met gematigde snelheid. Stop bij duizeligheid en misselijkheid.
  • U begint met oefening één (of met de afgesproken oefening). U gaat pas door met de volgende oefening wanneer u bij deze oefening geen duizeligheid of misselijkheid meer ondervindt. De eerste (of afgesproken) oefening hoeft u dan niet meer te doen.
  • Wanneer u bij een bepaalde oefening langer dan twee weken klachten houdt gaat u ook door met de volgende oefening. De betreffende oefening hoeft u daarna ook niet meer te doen. Op deze manier gaat u de hele lijst met oefeningen door.
  • Ga minstens drie maanden met de oefeningen door, ook wanneer u voor uw gevoel in het begin niet vooruit gaat.
  • Na het uitvoeren van de oefeningen kunt u zich enige tijd ‘niet lekker’ voelen (duizelig en misselijk). Dit komt doordat de oefeningen bedoeld zijn om duizeligheid op te wekken. Het is niet de bedoeling dat u zich ziek voelt na het oefenen. Het kan zeven tot tien dagen duren voordat u hierin een nieuw evenwicht hebt bereikt. Dit is normaal.
Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw poliklniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u contact opnemen met de polikliniek. Kijk voor bereikbaarheid bij contact.

Wilt u een controle afspraak plannen? Neem dan contact op met het patiënten contact centrum: 020-7557029 optie 1.

Bent u verhinderd of wilt u de afspraak wijzingen? Neem dan het liefst minimaal 24 uur van te voren contact op: 020-7557029 optie 1.

Heeft u een medisch inhoudelijke vraag? Neem dan contact op met de poli KNO: 020-7557029 optie 3.

Via MijnZHA kunt u uw agenda beheren en herhaalrecepten aanvragen. Download hiervoor de MyChart-app en selecteer ‘Ziekenhuis Amstelland’.

U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis, in de centrale hal aan de rechterkant.

De KNO-artsen houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. Als u hier een afspraak wilt plannen kunt u dit telefonisch aangeven.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

E-mail: poli-kno@zha.nlBereikbaarheid:

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien