DEXA-scan (botdichtheid meten)

Een DEXA-onderzoek ofwel een botdichtheidsmeting wordt gedaan als er sprake zou kunnen zijn van botontkalking (osteoporose). Hierbij worden in principe twee scans gemaakt om te meten hoeveel bot er per vierkante centimeter aanwezig is. Daar zijn standaardwaarden voor, zowel voor mannen als vrouwen en in relatie met de leeftijd van de persoon.

Op jeugdige leeftijd wordt er veel bot aangemaakt, terwijl op oudere leeftijd de hoeveelheid en daarmee de kwaliteit van de botten afneemt. Altijd worden de scans gemaakt van de onderrug en van de heup vanwege de grotere stukken bot voor de meting. Ook als de eventuele klachten zich elders in het lichaam bevinden, wordt toch standaard gescand, omdat de mate van botontkalking zich in het hele lichaam op dezelfde wijze manifesteert.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur
Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. 

Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Afdeling C 32, gele route
Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur