Doppler onderzoek (enkel-arm index meten)

Meestal wordt een Dopplerapparaat gebruikt om het verschil tussen de bloeddruk in de enkels en in de armen te meten, de enkel-arm index.

Op de huid bovenop de slagaders wordt met een staafje gemeten dat is verbonden is met gevoelige meetapparatuur. Hiermee wordt het geluid van de slagaderen opgespoord en de bloeddruk gemeten van de armen en benen (en soms de tenen).

Bij de enkel-arm index wordt het Doppler-onderzoek gedaan na rust en na inspanning; de waarden worden met elkaar vergeleken. Wanneer de bloeddrukken erg verlaagd zijn, beteknt dit dat de patiënt ergens een vernauwing in het bloedvat heeft. Om uit te zoeken waar de vernauwing zit, moet verder onderzoek worden gedaan. Dit kunnen verschillende onderzoeken zijn. Het minst belastende vervolgenonderzoek is duplex.

Het onderzoek wordt aangevraagd door een vaatchirurg en uitgevoerd door de vasculair diagnostisch laborant op het vaatlaboratorium van de Polikliniek Chirurgie.

Vaatdiagnostiek

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Chirurgie.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Vaatdiagnostiek

Polikliniek Chirurgie
Afdeling C38, gele route
Telefoonnummer: (020) 755 7014
Ma t/m vrij 9.00-16.00 uur