Elektrische cardioversie

Mogelijk gebruikt patiënt al bloedverdunnende medicijnen (Sintrommitis = Acenocoumarol of Marcoumar) of nieuwe bloedverdunnende middelen zoals Pradaxa of Xarelto. Omdat gebleken is dat deze ritmestoornis met medicijnen alleen niet verdwijnt, zal door middel van een ‘stroomstootje’ onder korte narcose geprobeerd worden het hartritme weer regelmatig te krijgen (cardioversie).

Voorbereiding
Wanneer Acenocoumarol of Marcoumar gebruikt wordt, moet een week voor de cardioversie de Trombosedienst ingelicht worden dat u een cardioversie ondergaat. Indien nodig kan dan een extra controle van de bloedverdunning plaatsvinden. Als het bloed te dik is (de ‘INR’ is dan te laag), kan de cardioversie namelijk niet worden gedaan.
Twee dagen voor de cardioversie gaat u om 10.00 uur naar het laboratorium in het ziekenhuis voor het afnemen van bloed. Na de bloedafname meldt u zich op de afdeling CIBO voor een opnamegesprek. Hier krijgt u ook de uitslag van het bloedonderzoek. U kunt met de verpleegkundige ook afspreken dat u gebeld wordt over de uitslag. Neem in dat geval uw kaart van de Trombosedienst mee en zorg dat de verpleegkundige op de hoogte is van het schema van uw medicatie. Naar aanleiding van de uitslag, wordt eventueel de dosering van de medicijnen voor dezelfde avond en de komende dagen aangepast.

LET OP!
Als u Xarelto of Pradaxa gebruikt, hoeft uw bloed voor de cardioversie niet gecontroleerd te worden! Neem al uw medicijnen mee naar het ziekenhuis! Ook diegene die voorgeschreven zijn door de huisarts of een andere specialist. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan graag een actuele medicatielijst van uw apotheek. Vragen of problemen vóór cardioversie Indien u vóór de cardioversie vragen heeft dan kunt u die stellen aan uw cardioloog of aan de assistente.

De dag van de cardioversie

  • Op de dag van de cardioversie mag u tot 8.00 uur een licht ontbijt. Dit houdt in: een sneetje wit/lichtbruin brood of een beschuitje, zonder boter met jam. U mag tot één uur voor vertrek een kopje thee, water of appelsap nemen. Gebruik geen melkproducten!
  • ‘s Ochtends kunt u uw eventuele medicijnen gewoon innemen met een beetje water.
  • Indien u insuline spuit in verband met suikerziekte moet u de ochtenddosering insuline halveren (eventueel na overleg met uw internist of huisarts).
  • Neem al uw medicijnen mee naar het ziekenhuis!
  • U wordt om 11 uur verwacht op de Dagbehandeling.
  • Er wordt een ECG (elektrocardiogram; onderzoek naar de toestand van het hart) gemaakt en gecontroleerd door de cardioloog. Bij sommige patiënten wordt ook bloedonderzoek gedaan, afhankelijk van uw medicijngebruik. Naar aanleiding van de ECG, en de uitslag van het eventuele bloedonderzoek, beslist de cardioloog of de cardioversie wel of niet doorgaat.
  • Als de cardioversie niet doorgaat, wordt er een nieuwe afspraak gemaakt. Als de cardioversie wel doorgaat, blijft u op de afdeling en wacht u op de oproep van de operatieafdeling.

Cardioversie
Voor deze ingreep wordt u enkele uren opgenomen. De cardioversie vindt plaats op de uitslaapkamer van de operatieafdeling. Tijdens de ingreep wordt u korte tijd (ongeveer tien minuten) onder narcose gebracht. Soms zijn een aantal pogingen noodzakelijk om het hart weer in een ritme te krijgen.

Na de cardioversie
Een uur na de cardioversie wordt er een ECG gemaakt en komt de arts langs. Eventueel wordt de dosering van uw medicijnen aangepast.

Naar huis
Na de uitslag van de ECG kunt u weer naar huis. In verband met de narcose mag u op de dag van de cardioversie niet zelf auto rijden. U kunt onder begeleiding van familie of per taxi naar huis. Wij adviseren u om tot de ochtend na de cardioversie niet alleen thuis te zijn (vanwege de narcose). Mocht dit een probleem zijn, geef dit dan tijdig aan bij uw cardioloog.

Vragen en/of problemen na de ingreep
Als u na thuiskomst nog vragen heeft of onverwachte klachten krijgt, dan kunt u altijd via het ziekenhuis uw behandelend specialist bellen. Als deze niet bereikbaar is, wordt u doorverbonden met het dienstdoende avondof nachthoofd. U kunt dan de vragen of klachten bespreken. Het telefoonnummer van het ziekenhuis is 020 - 755 7000.

Cardiologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Gezondheidscentrum Waterlinie
De cardiologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie.

Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

Hartrevalidatie
Uw cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor de Hartrevalidatie. Hij/zij zal de coördinator Hartrevalidatie verzoeken contact met u op te nemen. 

Cardiologie

Telefoonnummer: (020) 755 7005
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Locatie: Afdeling B 26, blauwe route
E-mail: cardio@zha.nl