Foam-sclerotherapie (dichtspuiten spataderen)

Door het inspuiten van een bepaalde vloeistof in de spatader, die vervolgens wordt afgedrukt, wordt een reactie in de ader teweeg gebracht. Deze reactie moet ervoor zorgen dat de ader dicht 'plakt'. Na verloop van tijd is de spatader veranderd in een litteken en nauwelijks meer te zien. Het lijkt dus of hij is 'weg'gespoten. Er zijn twee soorten foam-sclerotherapie (foam-sclerocompressietherapie en echogeleide foam-sclerocompressietherapie).

1. Foam sclerocompressietherapie
Voor de middelgrote spataderen die goed zichtbaar zijn, kan worden volstaan met het direct inspuiten van schuim, waarna ze verkleven en op den duur verdwijnen. De ingreep duurt enkele minuten en wordt als niet of nauwelijks pijnlijk ervaren. Na de behandeling moet u gedurende drie tot vier weken een elastische steunkous op maat dragen. De behandeling moet afhankelijk van het resultaat en het aantal spataderen soms herhaald worden. Meteen na de behandeling kunnen de behandelde plekken iets verkleuren. Dit verdwijnt na een tijdje vanzelf. Soms kunnen hardere of pijnlijke plekken ontstaan, deze verdwijnen in de loop van enkele weken.

2. Echogeleide foam sclerocompressietherapie
Bij deze behandeling worden de moeilijk toegankelijke spataderen die niet in aanmerking komen voor een van de endoveneuze behandelingen (EVLA, RFA of Clarivein) onder geleiding van Duplex met schuim ingespoten, waardoor ze verkleven en op den duur verdwijnen. De ingreep duurt enkele minuten en wordt als niet of nauwelijks pijnlijk ervaren. Na de behandeling moet u gedurende drie tot vier weken een elastische steunkous op maat dragen. De behandeling moet afhankelijk van het resultaat en het aantal spataderen soms herhaald worden. Meteen na de behandeling kunnen de behandelde plekken iets verkleuren. Dit verdwijnt na een tijdje vanzelf. Soms kunnen hardere of pijnlijke plekken ontstaan, deze verdwijnen in de loop van enkele weken. 

Wanneer komt u in aanmerking voor foam-sclerotherapie?

  • Bij een ‘lekkende’ hoofdader op de kuit.
  • Bij terugkeren van spataderen na operatie (strippen).
  • Als nabehandeling van lasertherapie.

Voordelen ten opzichte van een operatie

  • Geen narcose nodig
  • Geen littekens
  • Onmiddellijk hervatten van dagelijkse activiteiten
  • Geen chirurgische complicaties
Spatadercentrum Groot Amsterdam

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Spatadercentrum Groot Amsterdam

Telefoonnummer: (020) 755 7014
E-mail: chirpo@zha.nl