Gehoorgangverwijdingsoperatie (meatusplastiek)

Vernauwde gehoorgangen zijn meestal aangeboren. Door het ouder worden kan deze vernauwing toenemen. Ook kan een vernauwing ontstaan na een operatie.

Vernauwde gehoorgangen kunnen klachten geven van ophoping van oorsmeer en/of ontstekingen van de uitwendige gehoorgang. Verder kan een vernauwde gehoorgang problemen geven bij het dragen van gehoorapparaten.

Als de vernauwing zich direct bevindt aan het begin van de gehoorgang bij de overgang oorschelp naar de gehoorgang, dan kan de vernauwing verholpen worden door een gehoorgangverwijdingsoperatie.

Verdoving
Voorafgaand aan de ingreep wordt u plaatselijke verdoofd. Dit houdt in dat u een prik krijgt achter het oor en in het operatiegebied. Dit kan even vervelend zijn. Na de prikken voelt u geen pijn meer.

De operatie
Tijdens de ingreep wordt eerst bij de ingang van de gehoorgang een klein stukje kraakbeen uit de gehoorgang verwijderd.
Daarna wordt er overtollig huid en overtollig weefsel verwijderd.
Hierna wordt de huid gehecht. Dit laatste wordt gedaan zodat littekenweefsel dat ontstaat door de operatie, de opening niet weer kleiner maakt.
Na de ingreep wordt er een tampon met zalf in het oor gedaan. Vervolgens wordt er een pleister over het operatiegebied geplakt.

Duur
De ingreep duurt bijna nooit langer dan 30 minuten.

 

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw poliklniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u contact opnemen met de polikliniek. Kijk voor bereikbaarheid bij contact.

Wilt u een controle afspraak plannen? Neem dan contact op met het patiënten contact centrum: 020-7557029 optie 1.

Bent u verhinderd of wilt u de afspraak wijzingen? Neem dan het liefst minimaal 24 uur van te voren contact op: 020-7557029 optie 1.

Heeft u een medisch inhoudelijke vraag? Neem dan contact op met de poli KNO: 020-7557029 optie 3.

Via MijnZHA kunt u uw agenda beheren en herhaalrecepten aanvragen. Download hiervoor de MyChart-app en selecteer ‘Ziekenhuis Amstelland’.

U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis, in de centrale hal aan de rechterkant.

De KNO-artsen houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. Als u hier een afspraak wilt plannen kunt u dit telefonisch aangeven.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

E-mail: [email protected]:

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien