Gehoorgangverwijdingsoperatie (meatusplastiek)

Vernauwde gehoorgangen zijn meestal aangeboren. Door het ouder worden kan deze vernauwing toenemen. Ook kan een vernauwing ontstaan na een operatie.

Vernauwde gehoorgangen kunnen klachten geven van ophoping van oorsmeer en/of ontstekingen van de uitwendige gehoorgang. Verder kan een vernauwde gehoorgang problemen geven bij het dragen van gehoorapparaten.

Als de vernauwing zich direct bevindt aan het begin van de gehoorgang bij de overgang oorschelp naar de gehoorgang, dan kan de vernauwing verholpen worden door een gehoorgangverwijdingsoperatie.

Verdoving
Voorafgaand aan de ingreep wordt u plaatselijke verdoofd. Dit houdt in dat u een prik krijgt achter het oor en in het operatiegebied. Dit kan even vervelend zijn. Na de prikken voelt u geen pijn meer.

De operatie
Tijdens de ingreep wordt eerst bij de ingang van de gehoorgang een klein stukje kraakbeen uit de gehoorgang verwijderd.
Daarna wordt er overtollig huid en overtollig weefsel verwijderd.
Hierna wordt de huid gehecht. Dit laatste wordt gedaan zodat littekenweefsel dat ontstaat door de operatie, de opening niet weer kleiner maakt.
Na de ingreep wordt er een tampon met zalf in het oor gedaan. Vervolgens wordt er een pleister over het operatiegebied geplakt.

Duur
De ingreep duurt bijna nooit langer dan 30 minuten.

 

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Ingang in centrale hal
Telefoonnummer: (020) 755 7029
Bereikbaarheid: Ma t/m vrij 8.00 uur t/m 17.00 uur
E-mail: poli-kno@zha.nl