Inspanningselektrocardiogram

Het inspanningselektrocardiogram (inspannings-ECG) is een onderzoek waarmee onder gecontroleerde omstandigheden kan worden gekeken of er zuurstoftekort ontstaat in de hartspier bij inspanning. Soms wordt er gekeken of er hartritmestoornissen ontstaan bij inspanning, soms slechts hoe het uithoudingsvermogen is.

Op onze hartfunctieafdeling gebeurt het inspanningselektrocardiogram met behulp van een fiets, een "hometrainer". Deze gaat steeds iets zwaarder terwijl u fietst. Tegelijkertijd wordt met behulp van een vacuümsysteem op de borstwand en op de rug de elektrische activiteit van het hart continu vastgelegd (ECG, "hartfilmpje"). Dit ECG wordt door de hartfunctielaborant (m/v) gecontroleerd. Er moet een bepaalde maximale hartfrequentie worden bereikt die afhankelijk is van de leeftijd.

Voor dit onderzoek moet u soms tevoren medicatie afbouwen, de cardioloog zal u dit tevoren vertellen als dit nodig is. Er is geen verdere voorbereiding noodzakelijk. Trek wel sportieve kleding aan en neem eventueel een handdoek mee voor het transpiratievocht.

Voor het onderzoek zal u worden gevraagd het bovenlichaam te ontbloten. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Hartfunctie (gevestigd op de Polikliniek Cardiologie).

Hartfunctie afdeling (onderzoeksafdeling)

Telefoonnummer: (020) 755 7005
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 9.00-16.00 uur

Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Hartfunctie afdeling (onderzoeksafdeling)

Telefoonnummer: (020) 755 7005
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 9.00-16.00 uur
Locatie: Afdeling B 26, blauwe route