Keizersnede natuurlijk (gentle caesarean sectio)

In Ziekenhuis Amstelland heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een natuurlijke keizersnede (gentle caesarean sectio).

Wat is de natuurlijke keizersnede?
Als u kiest voor een natuurlijke keizersnede wordt u als ouders en kind niet gescheiden tijdens en na de operatie. Bij een ‘normale’ keizersnede gebeurt dit wel. Als verdoving wordt tijdens de operatie een ruggeprik gebruikt zodat je de geboorte bewust meemaakt. Het operatiedoek kan naar beneden gehaald worden om de geboorte van uw kind te zien. Vervolgens wordt de baby afgedroogd en in het bijzijn van uw partner nagekeken door de kinderarts. Daarna wordt de baby direct warm toegedekt op uw borst gelegd (huid-op-huid contact). Hiervoor gebruiken we de HugMee, een speciaal jasje (buideldoek) dat u voor de operatie op de afdeling al aan krijgt.

De HugMee maakt het mogelijk dat je kindje direct na de geboorte veilig en ongestoord huid-op-huid bij je kan blijven; vanaf de geboorte tot en met de terugkeer op de afdeling na de operatie. In principe kun je je baby in de HugMee net zo lang bij je op de borst houden als je wilt.

Huid-op-huid contact direct na de geboorte is essentieel voor de hechting van het kind. Zeker het eerste uur na de geboorte. Dit uur wordt ook wel ‘The Golden Hour’ of ‘the Secret Hour’ genoemd. Het is de tijd waarin de basis wordt gelegd voor een gezonde sociaal-emotionele, verstandelijke en motorische ontwikkeling van de baby. Ongestoord huid-op-huid contact zorgt ervoor dat de hartslag, ademhaling, bloeddruk, bloedsuiker en temperatuur van de baby optimaal blijven en werkt stress- en pijnverlagend voor moeder en kind. Bovendien worden bij beide de reflexen gestimuleerd die nodig zijn voor het goed op gang komen en houden van de borstvoeding.

De natuurlijke keizersnede in combinatie met de HugMee benadert zoveel mogelijk de situatie van een vaginale geboorte.

Waarom een natuurlijke keizersnede?
Het proces van huid-op-huid contact is van groot belang voor de binding tussen moeder en kind en het succesvol op gang komen van de borstvoeding. Daarnaast wordt de natuurlijke keizersnede als een veel positievere belevenis ervaren, omdat u als moeder, vader en kind bij elkaar kunt blijven en u de geboorte ‘bewuster’ meemaakt.


Binnenkort wordt uw kindje in Ziekenhuis Amstelland geboren via een keizersnede (sectio caesarea). De uitleg waarom er voor deze operatie is gekozen heeft u, als het goed is, al van uw gynaecoloog gekregen. 

Enige tijd voor de geplande operatiedatum wordt u gebeld om een afspraak te maken voor een telefonisch overleg met de anesthesist. Tijdens dat overleg krijgt u informatie over de narcose of verdoving die u tijdens de operatie krijgt.

Wat neemt u mee

  • Ochtendjas, nachtkleding, slippers
  • Toiletspullen
  • Warme sokken
  • 2 euromuntstuk t.b.v. kluisje op de kamer

Laat waardevolle spullen als sieraden en veel geld thuis. 

Dag vóór operatie

Eén dag voor de operatie kunt u tussen 14.00 – 16.00 uur bellen met de afdeling verloskunde via 755 6648. Zij vertellen u hoe laat u in het ziekenhuis wordt verwacht. Wordt u op maandag geopereerd, dan hoort u dit vrijdag al.

Laatste bloedafname

Wanneer u de volgende ochtend vóór 08.00 uur al wordt verwacht, dan moet u de dag ervóór nog een laatste bloedafname laten doen in verband met het gereed houden van bloed indien u dit nodig heeft tijdens of na de operatie. Wordt u ná 08.00 uur verwacht, dan kunt u 20 minuten vóórdat u wordt verwacht op de afdeling nog langs gaan bij Atalmedial. Dat is in Ziekenhuis Amstelland en u hoeft hiervoor géén afspraak te maken. Het aanvraagformulier krijgt u van de gynaecoloog tijdens een van uw controlebezoeken.

Vanaf 24.00 uur (middernacht) mag u niet meer roken, alcohol/drugs gebruiken en geen kauwgom eten. U kunt de dag voor de operatie normaal eten en drinken zoals u gewend bent, tenzij andere afspraken zijn gemaakt met de specialist.

Dag van de operatie

  • Als u vóór 14.00 uur wordt geopereerd, mag u ‘s morgens niet eten.
  • Als u na 14.00 uur wordt geopereerd mag u tót 8.00 uur een licht ontbijt (licht verteerbaar brood zonder boter met zoet beleg, geen vlees of melkproducten).
  • Tot twee uur voor de ingreep kunt u nog een glas heldere drank drinken, zoals water, appelsap of een kopje thee (met suiker als u wilt).
  • Met de anesthesist spreekt u af welke medicijnen u thuis eventueel nog inneemt.
  • Neemt u thuis nog een douche of bad.
  • Gebruik geen make-up, bodylotion, nagellak, gelnagel linker duim of linker wijsvinger, sieraden, gezichtscrème.

U mag zich op afgesproken tijd melden bij de receptie. Een verpleegkundige verwelkomt u en brengt u naar uw kamer. Na het opnamegesprek controleert zij uw bloeddruk, polsslag en temperatuur. Ook wordt de hartslag van de baby gecontroleerd. U krijgt 2 tabletten paracetamol en u krijgt een operatiejasje aan. Spoedoperaties krijgen altijd voorrang, hierdoor is er een kans dat u later geopereerd wordt dan gepland. In zeldzame gevallen kan uw operatie zelfs uitgesteld worden naar de volgende dag.

De verpleegkundige brengt u met bed naar de sluis van de operatiekamer. Uw partner mag meelopen. Daar wordt u ontvangen door de anesthesioloog en het operatieteam. Terwijl uw partner moet wachten in de wachtkamer, krijgt u een infuus en daarna de verdoving. Dit is over het algemeen een ruggenprik. Na de ruggenprik krijgt u een blaaskatheter omdat uw blaas leeg moet zijn. Uw partner en de verpleegkundige van de afdeling mogen nu ook de operatiekamer in. Uw partner neemt plaats op een krukje bij uw hoofd, zodat u samen bent als uw kindje geboren wordt.
Direct na de geboorte wordt uw baby eerst door de kinderarts onderzocht en als alles goed is wordt uw kindje zo snel mogelijk op uw borst gelegd voor het huid op huid contact.

Als u terug bent op de afdeling worden de controles gedaan en krijgt u op vaste tijden paracetamol om de pijn van de operatie te onderdrukken. Afhankelijk van hoe u de pijn ervaart, krijgt u naast paracetamol nog aanvullende medicijnen tegen de pijn. De verpleegkundige of kraamverzorgende helpt u met de verzorging van uzelf en de baby. Natuurlijk krijgt u ook hulp bij het voeden van de baby. Het wiegje van de baby staat naast uw bed. U kunt de eerste kraamvisite ontvangen in overleg met de verpleegkundige of kraamverzorgende. U mag weer drinken en eten naar behoefte.

Dag na de operatie

Als alles goed is met u en de baby, mag u in principe 24 uur na de operatie weer naar huis. Dit gaat altijd in overleg met u. U mag uit bed en de pleister die op uw buikwond zit wordt door de verpleegkundige verwijderd.

Aangeven van de baby
Na de geboorte moet uw kindje aangegeven worden bij de gemeente Amstelveen. Dat kan op dag 1, 2 of 3 ná de geboorte. Eindigt de termijn van drie dagen op een zaterdag, zondag of een feestdag? Dan krijgt u uitstel tot de eerstvolgende werkdag.