Keizersnede natuurlijk (gentle caesarean sectio)

In Ziekenhuis Amstelland heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een natuurlijke keizersnede (gentle caesarean sectio).

Wat is de natuurlijke keizersnede?
Als u kiest voor een natuurlijke keizersnede wordt u als ouders en kind niet gescheiden tijdens en na de operatie. Bij een ‘normale’ keizersnede gebeurt dit wel. Als verdoving wordt tijdens de operatie een ruggeprik gebruikt zodat je de geboorte bewust meemaakt. Het operatiedoek kan naar beneden gehaald worden om de geboorte van uw kind te zien. Vervolgens wordt de baby afgedroogd en in het bijzijn van uw partner nagekeken door de kinderarts. Daarna wordt de baby direct warm toegedekt op uw borst gelegd (huid-op-huid contact). Hiervoor gebruiken we de HugMee, een speciaal jasje (buideldoek) dat u voor de operatie op de afdeling al aan krijgt.

De HugMee maakt het mogelijk dat je kindje direct na de geboorte veilig en ongestoord huid-op-huid bij je kan blijven; vanaf de geboorte tot en met de terugkeer op de afdeling na de operatie. In principe kun je je baby in de HugMee net zo lang bij je op de borst houden als je wilt.

Huid-op-huid contact direct na de geboorte is essentieel voor de hechting van het kind. Zeker het eerste uur na de geboorte. Dit uur wordt ook wel ‘The Golden Hour’ of ‘the Secret Hour’ genoemd. Het is de tijd waarin de basis wordt gelegd voor een gezonde sociaal-emotionele, verstandelijke en motorische ontwikkeling van de baby. Ongestoord huid-op-huid contact zorgt ervoor dat de hartslag, ademhaling, bloeddruk, bloedsuiker en temperatuur van de baby optimaal blijven en werkt stress- en pijnverlagend voor moeder en kind. Bovendien worden bij beide de reflexen gestimuleerd die nodig zijn voor het goed op gang komen en houden van de borstvoeding.

De natuurlijke keizersnede in combinatie met de HugMee benadert zoveel mogelijk de situatie van een vaginale geboorte.

Waarom een natuurlijke keizersnede?
Het proces van huid-op-huid contact is van groot belang voor de binding tussen moeder en kind en het succesvol op gang komen van de borstvoeding. Daarnaast wordt de natuurlijke keizersnede als een veel positievere belevenis ervaren, omdat u als moeder, vader en kind bij elkaar kunt blijven en u de geboorte ‘bewuster’ meemaakt.