Knieprothese / operatie

Tijdens de operatie voor een knieprothese wordt uw beschadigde kniegewricht vervangen door een kunstgewricht.

Als een kniegewricht ernstig beschadigd of versleten is (knie artrose), is vervanging van het gewricht door een knieprothese vaak de enige oplossing. De meest gebruikte prothese is de totale knieprothese, die al het kraakbeen van zowel het dijbeen als het scheenbeen vervangt. Dit gebeurt in Ziekenhuis Amstelland volgens de Fast Track methode. Er kan echter ook besloten worden om de helft te vervangen.

Na de operatie verblijft u enkele dagen in het ziekenhuis en krijgt u direct fysiotherapie. Thuis moet de prothese de kans krijgen om goed vast te groeien. Verkeerde bewegingen en te hoge belasting moeten de eerste weken daarom zoveel mogelijk voorkomen worden, maar oefeningen zijn nodig. Zo wordt de levensduur van het nieuwe kniegewricht verlengt.

Een knieoperatie vereist een goede voorbereiding thuis en in het ziekenhuis.

Knieprothese
Een totale knieprothese bestaat uit een metalen dijbeendeel en een metalen scheenbeendeel, die worden vastgezet met botcement, met daartussen een kunststof deel. De orthopedisch chirurg besluit tijdens de operatie of de achterzijde van de knieschijf ook vervangen moet worden.

Orthopedie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Orthopedie

Afdeling B 22, blauwe route
Telefoonnummer: (020) 755 7034
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: orpo@zha.nl