Niersteenvergruizing (lithotrypsie)

Een steen in nier of urineleider wordt met een niersteenvergruizer verwijderd. Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij middels schokgolven energie wordt opgewekt, die in uw lichaam worden voortgeleid en geconcentreerd in één punt, de steen.

Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel, waarbij een kussen tegen de rug drukt. Via dit kussen worden de schokgolven over een breed oppervlak in uw lichaam geleid om ter plaatse van de steen samen te komen. Op deze wijze wordt de schokgolfenergie geconcentreerd ter plaatse van de steen. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine fragmenten, die vervolgens via de natuurlijke weg kunnen worden uitgeplast. Opname in het ziekenhuis is meestal niet nodig (poliklinische behandeling), narcose of andere verdoving evenmin.

Een alternatief voor een niersteenvergruizing om een steen te verwijderen, is ureteroscopie.

Urologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u gebeld voor het maken van een afspraak. Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Voor meer informatie over uw polikliniekbezoek, kijk bij Bezoek aan de polikliniek.

Urologie

E-mail: urologie@zha.nl

Afdeling A 10, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7038
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-12.00 en 14.00-16.00

In verband met het coronavirus zijn veel afspraken op de polikliniek afgezegd. Heeft u vragen? Stel deze gerust via ons e-mail: urologie@zha.nl