Open hart operatie (bypass operatie / CABG)

Een coronaire bypass operatie, ook wel bypass operatie of open hart operatie genoemd, wordt uitgevoerd bij ernstige gevallen van verstoppingen (stenoses) in de kransslagaders die niet op een andere manier kunnen worden behandeld.

Onder algehele verdoving wordt een ader uit het been of de arm en/of slagader uit de borst gebruikt om een omleiding aan te leggen langs de  vernauwing van de aangetaste kransslagader. Het bloed stroomt dan via de omleiding naar de hartspier en zo neemt de bloedvoorziening naar de hartspier toe.

Na deze operatie hebben de patiënten in ons ziekenhuis een tijd nodig van herstel. Bij elke patiënt wordt individueel bekeken wanneer zij toe zijn aan ontslag. Na ongeveer 6 weken van herstel kunnen de patiënten rustig aan beginnen met revalideren. Dit gebeurt onder begeleiding en deze patiënten komen in aanmerking voor de hartrevalidatie.

De operatie vindt niet plaats in Ziekenhuis Amstelland maar in een academisch ziekenhuis. Patiënten komen na de procedure terug in Ziekenhuis Amstelland om te herstellen.

Cardiologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Gezondheidscentrum Waterlinie
De cardiologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie.

Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

Hartrevalidatie
Uw cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor de Hartrevalidatie. Hij/zij zal de coördinator Hartrevalidatie verzoeken contact met u op te nemen. 

Cardiologie

Telefoonnummer: (020) 755 7005
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Locatie: Afdeling B 26, blauwe route
E-mail: cardio@zha.nl