PEG-sonde

Een PEG-sonde is een voedingssonde die op een speciale manier wordt ingebracht. Met behulp van een soepele en bestuurbare slang die via de mond in het maag-darmstelsel (endoscopisch) gaat, wordt via de huid (percutaan) een voedingssonde in de maag geplaatst (gastrostomie).

De PEG-sonde is een slangetje dat rechtstreeks door de huid in de maag ligt. Het uiteinde van de sonde bestaat uit twee schijfvormige plaatjes. Het eerste plaatje zit aan de binnenzijde van de maagwand en zorgt ervoor dat de sonde er niet uit kan. Aan de buitenkant wordt het andere plaatje tegen de buikwand geschoven en vastgemaakt.

Meestal wordt een PEG-sonde toegepast om voor langere tijd sondevoeding toe te dienen. Het voordeel van deze sonde is dat hij niet zichtbaar is, omdat hij onder de kleding zit. Verder is het slangetje dikker dan sondes die door de neus ingebracht worden, waardoor de sonde minder snel verstopt raakt. Toediening van sondevoeding door middel van een PEG-sonde is pijnloos. Als de sonde goed verzorgd wordt, kan deze lange tijd (soms jaren) gebruikt worden.