Prostaatechografie

Met behulp van echografie (ultrageluid) kan de prostaat en omgeving heel precies worden afgebeeld. Aangezien de klier zo dicht bij de endeldarm ligt, kan dit onderzoek het beste via de anus worden uitgevoerd.

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en in het bijzijn van een verpleegkundige. Echografie is niet pijnlijk. In de kleedruimte ontbloot u het onderlichaam. Hierna neemt u plaats op de echografietafel. Het is noodzakelijk dat u de benen gespreid in de beensteunen legt. Vervolgens wordt een ruime hoeveelheid gelei op en in de anus aangebracht, waarna een kunststof buisje enkele centimeters in de anus wordt geschoven. Het is belangrijk hierbij de sluitspier goed te ontspannen. Dan kan het onderzoek, zelfs bij kloofjes of aambeien, pijnloos verlopen. Via het buisje worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een televisiescherm. Het is daarbij mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te beoordelen en eventuele afwijkingen zichtbaar te maken.

Het onderzoek duurt ongeveer tien tot vijftien minuten.

Urologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA.
Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Ook dat kan via MijnZHA.

Meer informatie over MijnZHA vindt u hier

Voor meer informatie over uw polikliniekbezoek, kijk bij Bezoek aan de polikliniek.

Urologie

E-mail: urologie@zha.nl
Afdeling A 10, rode route

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien