Refertilisatie

U overweegt een hersteloperatie van de sterilisatie (vasectomie) die u in verleden heeft ondergaan. Bij de vasectomie worden beide zaadleiders operatief onderbroken. Door onderbreking van de zaadleiders wordt het zaadtransport vanuit de zaadballen geblokkeerd. Bij de hersteloperatie wordt door de arts bekeken waar de zaadleiders nog functioneel zijn en op dat niveau worden de zaadleiders, microchirurgisch weer aan elkaar gehecht.

De kans dat na herstel van de doorgankelijkheid van de zaadleider ook de vruchtbaarheid van de man herstelt varieert van 50 tot 75% en is mede afhankelijk van het aantal jaren dat verlopen is sinds de sterilisatie. De kans op zwangerschap na een geslaagde operatie is echter weer iets kleiner en varieert tussen 40 en 50%. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het herstel van de zaadpassage en uw vruchtbaarheid, deze worden van tevoren met u besproken tijdens uw consult met de uroloog. De volgende zaken zijn van belang:

 • De datum van de sterilisatie - de kans op succes van de hersteloperatie neemt af met het aantal jaren dat zijn verstreken na de sterilisatie.
 • Reeds hebben van kinderen.
 • Eventuele gezondheidsproblemen.
 • Eventuele vruchtbaarheidsproblemen van uw partner.
 • Antilichamen tegen het eigen zaadcellen.

Seksleven
Een hersteloperatie heeft geen invloed op uw seksleven. U kunt net als voorheen een erectie en een orgasme met zaadlozing krijgen. In het verloop van tijd na een geslaagde hersteloperatie zijn bij de zaadlozing echter zaadcellen aanwezig.

De ingreep
Een hersteloperatie is een zeer specialistische ingreep en kan uitgevoerd worden door een uroloog met grote microchirurgische ervaring. De operatie duurt circa 2 uur en dient onder volledige narcose te worden uitgevoerd. In bijzondere situaties kan de operatie ook met een ruggenprikverdoving worden uitgevoerd. Er worden sneden in de balzak (scrotum) geplaatst en de functionele delen van de zaadleiders opgezocht. Indien mogelijk worden deze uiteinden opnieuw microchirurgisch aan elkaar gehecht. De huid van de balzak wordt gesloten met oplosbare hechtingen.

Na de ingreep
Wanneer de verdoving is uitgewerkt kan het gebied rond de balzak en de liezen gevoelig worden. Zonodig kunt u een pijnstiller nemen, zoals Paracetamol tabletten van 500 mgr., 4 tot 6 tabletten per etmaal. De hersteltijd na de operatie duurt meestal enkele dagen. Na de operatie kunt u gewoon naar huis. Het is belangrijk dat u tot 4 weken na de operatie geen ejaculatie heeft.

Nuttige adviezen:

 • Om bloedingen te voorkomen, adviseren wij om het de eerste dag rustig aan te doen.
 • Vermijd de eerste dagen na de ingreep zwaar werk.
 • Ga ook niet sporten of zwaar tillen en wacht met fietsen tot de wondjes genezen zijn.
 • Verder raden wij u af om in bad te gaan of langdurig te douchen. Een korte douche zonder gebruik van zeep op de plaats van de ingreep kan geen kwaad.

Niet meteen vruchtbaar
Het duurt nog aantal maanden voordat uw mogelijke vruchtbaarheid is hersteld. Sperma wordt drie maanden na de operatie gecontroleerd op de aanwezigheid van zaadcellen. Hiervoor krijgt u na de ingreep, van de assistente instructies en een potje mee.

Complicaties
Wondinfecties en nabloedingen komen zelden voor. Geringe blauwverkleuring van de balzak of aan de basis van de penis is normaal. Ook een druppeltje bloed uit de wondjes is niet verontrustend. Dit gaat vanzelf over.

Wanneer bellen
Het is raadzaam om in het volgende gevallen contact op te nemen:

 • wanneer u koorts heeft boven de 38,50;
 • als de balzak erg gezwollen is;
 • bij erge pijn;
 • als de wondjes blijven bloeden.
Urologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA.
Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Ook dat kan via MijnZHA.

Meer informatie over MijnZHA vindt u hier

Voor meer informatie over uw polikliniekbezoek, kijk bij Bezoek aan de polikliniek.

Urologie

E-mail: [email protected]
Afdeling A 10, rode route

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien