Slokdarm / maagonderzoek

Inleiding 
Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie en heeft tot doel het zichtbaar maken van de slokdarm en/of de maag. Dit gebeurt door middel van een contrastvloeistof (bariumpap).

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat de maag helemaal leeg is. Dit houdt in dat u na 12 uur 's nachts niet meer mag eten, drinken of roken. Eventuele medicijnen kunt u innemen met een klein beetje water.

Onderzoek
Door het drinken van bariumpap worden de slokdarm en maag zichtbaar gemaakt op het doorlichtscherm.
De radioloog vraagt u verschillende keren een slok bariumpap in de mond te nemen en deze door te slikken, terwijl op een doorlichtscherm te zien is hoe de bariumpap door de slokdarm gaat. 
De radioloog vraagt u in verschillende richtingen te draaien om de slokdarm en maag van alle kanten te kunnen bekijken en foto’s te maken. Dit gebeurt, zo mogelijk, zowel in liggende als in staande houding.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken, waarbij het belangrijk is dat u de eerste dagen wat meer drinkt dan normaal. 
De ontlasting kan enige tijd wat lichter van kleur zijn door de bariumpap.

Belangrijk
Indien u zwanger bent of denkt dit te kunnen zijn, meldt u dit dan voor het onderzoek bij uw arts, de verpleegkundige of de laborant.

De uitslag
De behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd, informeert u over de uitslag.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur
Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. 

Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Afdeling C 32, gele route
Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur