Steenverwijdering in de urineleider

De urineleider (ureter) is de afvoerende buis tussen de nier en de blaas en is verantwoordelijk voor transport van urine van nier naar blaas. 

Een klein steentje in de urineleider wordt over het algemeen vanzelf uitgeplast. Bij een grotere steen, die waarschijnlijk niet spontaan wordt uitgeplast, kan een ingreep nodig zijn. De steen kan worden vergruisd en/of verwijderd door middel van een operatie.

Niersteenvergruizing (lithotripsie)
Om grotere stenen kwijt te raken was vroeger altijd een operatie nodig waarbij de urinebuis werd geopend. Tegenwoordig is  in veel gevallen ook een niersteenvergruizing mogelijk. Dit gebeurt met een niersteenvergruizer, waarna de stukjes steen vanzelf uitgeplast worden.

Ureteroscopie
Wanneer een behandeling met de niersteenvergruizer geen resultaat heeft gehad of wanneer de niersteenvergruizing voor u niet geschikt lijkt (te grote niersteen, heftige buikpijnaanvallen), kan worden gekozen voor een ureteroscopie (ureter = urineleider en scopie = kijken). 

Urologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA.
Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Ook dat kan via MijnZHA.

Meer informatie over MijnZHA vindt u hier

Voor meer informatie over uw polikliniekbezoek, kijk bij Bezoek aan de polikliniek.

Urologie

E-mail: urologie@zha.nl
Afdeling A 10, rode route

Op MijnZHA kunt u terecht voor:

Uw afspraak wijzigen
Vragen aan het behandelteam
Uitslagen bekijken
Herhaalrecepten aanvragen
Uw dossier downloaden
U gesprek voorbereiden
Brieven inzien