Vaatonderzoek-dotteren-stent-plaatsen
Het vaatonderzoek heeft tot doel het zichtbaar maken van de slagaders en het opsporen van vernauwingen of afsluitingen. Ook wordt aansluitend ‘gedotterd’ of eventueel een stent geplaatst. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.
Voorbereiding
De dag van het onderzoek mag u thuis nog een licht ontbijt nemen. Een licht ontbijt houdt in: maximaal 2 beschuiten met zoet beleg zonder boter, en heldere dranken zoals water, thee (mag met suiker) of appelsap (geen sinaasappelsap, koffie of melkproducten).
Vlak voor het onderzoek krijgt u het volgende toegediend:
- 1000 mg paracetamol (pijnstilling);
- antistollingsinjectie (ter voorkoming van trombose);
- 10 mg Seresta (kalmeringsmiddel).
Tevens wordt een waakinfuus ingebracht.
Onderzoek
U ligt op uw rug op een onderzoekstafel. Een van de liezen wordt gedesinfecteerd en er wordt een steriel laken over u heen gelegd. De radioloog verdooft de lies en brengt via een holle naald een slangetje op de juiste plaats. Via het slangetje wordt contrastmiddel ingespoten, waarvan u even een warm gevoel kunt krijgen, een vieze smaak in de mond en een gevoel dat u moet plassen. Deze verschijnselen zijn kortdurend. Tegelijkertijd wordt een serie röntgenfoto’s gemaakt.
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur.
Belangrijk
Mocht u zwanger zijn, of denken zwanger te kunnen zijn, meldt u bij uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiologisch laborant. Heeft u eerder een onderzoek gehad, waarbij een röntgencontrastmiddel werd ingespoten in het bloed en u heeft daar een allergische reactie op gehad meldt u dit dan ook voor het onderzoek aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiologisch laborant.
De uitslag
De radioloog informeert u direct na het onderzoek over de uitslag. Uw arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt het eventuele vervolgtraject met u.
Radiologie (onderzoeksafdeling)
Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur
Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig.
Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.
Radiologie (onderzoeksafdeling)
Afdeling C 32, gele route
Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur