Zoetstoffen / lightproducten veiligheid

Zoetstoffen zitten in limonades, zuivelproducten, diabetesproducten, maar ook in bijvoorbeeld tandpasta en zoutjes. Hoewel zoetstoffen goed gecontroleerd zijn op veiligheid en werking, zijn er toch bepaalde grenzen die dagelijks niet overschreden mogen worden. Niet alle etiketten vermelden de hoeveelheid zoetstof, waardoor het lastig kan zijn om het dagelijkse gebruik te toetsen aan de ADH (Acceptabele Dagelijkse Hoeveelheden). Sorbitol en mannitol zijn ook zoetstoffen, maar vallen volgens de wet onder de emulgatoren en stabilisatoren en zijn niet in onderstaande schema’s opgenomen.

Voor de maximale inname per dag worden in de literatuur veel verschillende getallen genoemd.

Wie komen snel boven de ADH:

  • Kleine, ‘lichtgewicht’ kinderen, die vooral limonadesiropen, yoghurtdranken en nagerechten met
    zoetstof gebruiken.
  • Volwassenen die zoetjes met cyclamaat in koffie en/of thee gebruiken. Bij een gewicht van 65 kilo
    is de limiet 11 zoetjes. Wanneer iemand dezelfde dag nog “light” frisdrank gebruikt, wordt de ADH makkelijk overschreden.
Diëtetiek

Polikliniek Diëtetiek/Diëtheek Amstelland
Telefoon: (020) 755 6759 
Bereikbaar: ma t/m vrij 9.00 - 16.00 uur
8.45 - 9.30 uur telefonisch spreekuur
Buiten het telefonisch spreekuur om kunt u een voicemailbericht achterlaten.
U kunt alleen een afspraak maken met verwijzing van een arts.

Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.