Zwangerschapsafbreking met medicijnen

Een zwangerschapsafbreking (abortus) met medicijnen is mogelijk tot 7 weken zwangerschapsduur (49 dagen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). Deze methode is bij deze termijn bijna altijd succesvol. Tussen 7 en 9 weken zwangerschapsduur is er meer kans op overmatig bloedverlies en pijn.
Na 9 weken zwangerschapsduur kan de behandeling na overleg in het ziekenhuis plaatsvinden.

De behandeling bestaat uit mifepriston (Mifegyne®) 200 mg tablet oraal (via de mond) en misoprostol (Cytotec®) 800 μg vaginaal in één dosis (vier tabletten van 200 μg).

  • Mifepriston remt de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Progesteron is nodig om de zwangerschap in stand te houden. Mifepriston zorgt ervoor dat de baarmoeder gevoelig wordt voor de weeënopwekkende werking van andere middelen, zoals misoprostol.
  • Misoprostol zorgt dat de baarmoedermond week wordt en dat een miskraam in gang wordt gezet. Misoprostol is niet officieel geregistreerd voor het beëindigen van een zwangerschap, maar is op de markt gebracht als medicijn tegen maagklachten. Uit onderzoek blijkt dat misoprostol een goed medicijn is om een miskraam op te wekken. Dit middel brengt u via de vagina in. Het werkt dan beter en u heeft minder bijwerkingen.
Gynaecologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak. Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Avondspreekuur
Op de Polikliniek Gynaecologie / Verloskunde kunt u naast de doordeweekse dagen, ook op het avondspreekuur terecht. Dit is op dinsdagavond tot 20.00 uur. Het laboratorium is dan ook geopend.

Gezondheidscentrum Waterlinie (Uithoorn)
De gynaecologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. U kunt in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Als uw voorkeur uitgaat naar een afspraak in Uithoorn, dan kunt u dit kenbaar maken bij het maken van de afspraak.

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Gynaecologie

Afdeling A 01, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7019
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
E-mail: gyna2@zha.nl

Verloskunde

Telefoon: (020) 755 6648
Bedoeld voor eerste contactpersoon van de patiënt voor informatie over situatie en behandeling. Hij/zij kan familie en vrienden verder op de hoogte houden. 
Locatie: L3, 1e etage