Apotheek Nicolaes Tulp

U kunt bij de Poliklinische Apotheek terecht voor medicijnen als u een recept van uw specialist heeft gekregen. Dit kan direct na uw bezoek aan de polikliniek, dagbehandeling, spoedeisende hulp of na ontslag uit het ziekenhuis. De apotheek kunt u vinden in de centrale hal van Ziekenhuis Amstelland. Door de samenwerking met specialisten kunnen vragen of onduidelijkheden over de voorgeschreven medicijnen snel worden opgelost. De apotheek is voor iedereen toegankelijk.

Oude medicatie en naaldencontainers.
Oude/verlopen medicijnen mag u niet zomaar in de prullenbak gooien. U kunt deze bij ons inleveren zodat het ter vernietiging kan worden aangeboden. Volle afgesloten naaldencontainers kunt u bij ons omruilen voor een nieuwe.

Voorwaarden inleveren oude medicijnen

Wat mag wel:
Restanten van onderstaande medicijnen mogen worden ingeleverd:

 • Tabletten, zetpillen en capsules in doordrukstrip of tabletflacon
 • Zalf, crème of lotion in tube of flacon
 • Neus- en oordruppels in flesje
 • Restanten van sprays en aerosolflacons

Wat mag niet:
Restafval, oud papier en glas (huisvuil). Klein chemisch afval kan worden aangeboden aan het afvalscheidingsstation.
Afval dat niet bij ons mag worden ingeleverd:

 • Tandpasta, shampoo, badschuim en zeep
 • Cosmetica en verzorgingsproducten
 • Bestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers, kunstmest en chemicaliën
 • Losse injectienaalden (naaldencontainer verkrijgbaar bij apotheek)
 • Lege doordrukstrips
 • Verbanden, kompressen, pleisters watjes en doekjes
 • Incontinentiemateriaal en luiers
 • Teststrookjes en strips
 • Dieet en babyvoeding
 • Vitamines, voedingssupplementen, homeopathica
 • Thermometers, een verbandschaar, batterijen etc.
 • Lege omhulsels zoals een discus
 • Insulinepennen (al dan niet leeg)
 • Hoestdranken en mondspoelmiddelen (mag door gootsteen)

Uitwisselen medische gegevens.
Als u uw eigen apotheek toestemming heeft gegeven om uw medicatiegegevens te delen met zorgverleners, dan kunnen wij bij uw bezoek aan de Nicolaes Tulp apotheek inzien welke medicijnen u gebruikt. U kunt bij uw eigen apotheek het toestemmingsformulier invullen. Online toestemming geven kan via www.ikgeeftoestemming.nl. Met name bij een onverwachtse ziekenhuisopname kan snelle inzage in uw medicijngebruik complicaties voorkomen!

Heeft u uw eigen apotheek géén toestemming gegeven, neem dan altijd een medicatieoverzicht mee naar de Nicolaes Tulp apotheek. U kunt dit overzicht opvragen bij uw eigen apotheek. Voeg aan dit overzicht de medicijnen toe die u regelmatig neemt en die zonder recept verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld bij de drogist.

Betaling
De Poliklinische Apotheek kan de kosten van uw medicijnen meestal rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren. Sommige medicijnen worden niet (volledig) vergoed. U kunt dan met uw pinpas of creditcard (bij)betalen.

Vergoeding
Informatie over de vergoeding van medicijnen vindt u op de website Medicijnkosten van Zorginstituut Nederland.

 • U kunt zien of een medicijn in het geneesmiddelvergoedingssysteem is opgenomen.
 • U kunt zien of er eventuele voorwaarden gelden, zoals bijvoorbeeld het preferentiebeleid.
 • U kunt zien of u zelf moet (bij)betalen.
 • U kunt zien of er een vervangend medicijn is dat wel helemaal wordt vergoed.

Team en werkwijze
Het team van de Nicolaes Tulp Apotheek bestaat uit één apotheker en zeven apothekersassistenten. 

Zorgvuldige controle
De apotheekmedewerkers hebben veel kennis van geneesmiddelen en werken nauw samen met de medisch specialisten. Wij controleren of uw geneesmiddelen elkaar goed verdragen. Wij zullen u daarom vragen naar de geneesmiddelen die u gebruikt, ook die u zonder recept koopt bij een apotheek of drogist. Wij signaleren wanneer geneesmiddelen ongewenst op elkaar inwerken of niet geschikt voor u zijn, bijvoorbeeld vanwege allergieën of andere aandoeningen. In dat geval nemen wij contact op met uw behandelend arts. 

Meld het ons wanneer u overgevoelig bent voor bepaalde middelen, zwanger bent of wilt worden of wanneer u borstvoeding geeft. Wij zorgen ervoor dat u uw middelen veilig kunt gebruiken. Zo nodig overleggen wij met uw behandelend specialist.

Privacy
Om goede farmaceutische zorg te kunnen verlenen, leggen wij uw contactgegevens en farmaceutische gegevens vast. Wij doen dit in lijn met de bepalingen over de geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat wil zeggen dat wij uw gegevens alleen gebruiken voor het verlenen van farmaceutische zorg en de bijbehorende administratie en dat wij uw gegevens goed beveiligen tegen inbreuk door derden.

In de inrichting van onze apotheek hebben wij zoveel mogelijk rekening gehouden met uw privacy. Mocht u liever even apart met de apothekersassistent willen overleggen of wilt u wat uitgebreider praten over uw medicatie, dan nodigen wij u graag uit in onze spreekkamer.

Lees hier onze privacyverklaring.

Recepten
Met een geldig recept, kunt u uw medicijnen in de Nicolaes Apotheek afhalen. U kunt eenmalig bij de Nicolaes Tulp Apotheek langsgaan na uw bezoek aan de polikliniek of na een opname, maar u kunt ook al uw (herhaal)recepten door ons laten afhandelen.

Wat is een geldig recept?
Een geldig recept is een recept uitgeschreven en ondertekend door een arts, of een herhalingsrecept verstrekt door een apotheek. Het recept mag niet ouder zijn dan één jaar.
Geneesmiddelen voor kleine kwaaltjes, gezondheidsartikelen, huidverzorgingsproducten en verbandmaterialen kunt u bij ons ook zonder recept kopen. Wij brengen uw vaste apotheek op de hoogte.
Wilt u zowel van uw vaste apotheek als van de Nicolaes Tulp Apotheek gebruikmaken, dan brengen wij uw vaste apotheek op de hoogte van de geneesmiddelen die u van ons mee krijgt. U kunt dus zonder problemen geneesmiddelen afhalen bij de Nicolaes Tulp Apotheek, terwijl u daarnaast bij uw eigen apotheek blijft.

Wij willen u zo goed mogelijk helpen. Wanneer u vragen heeft kunt u deze altijd aan ons stellen. Bij problemen met uw medicijnen zoeken wij samen met u naar een oplossing.
Wij proberen ons continu te verbeteren. Heeft u een opmerking ter verbetering van onze service of juist een compliment dan horen wij dat graag. 

U kunt dan dit formulier invullen.

De poliklinische apotheek is nieuwsgierig naar uw mening. Hoe kunnen wij de zorg verbeteren? Wat zou u graag anders of verbeterd willen zien?

We willen u graag uitnodigen om ons te helpen onze zorg te verbeteren door deel te nemen aan ons patiëntenpanel.

Bent u geïnteresseerd? Klik hier om u aan te melden via een email.

Wilt u dat iemand anders uw medicijnen of gegevens komt ophalen? Dan moet u hiervoor toestemming geven.

Hoe werkt het?

 1. Bent u 16 jaar of ouder? Dan kunt u gebruik maken van de machtiging.
 2. Download hier het machtigingsformulier.
 3. Vul dit formulier volledig in.
 4. Lever het formulier bij ons in.
 5. Als u als gemachtigde medicijnen of gegevens komt ophalen voor een ander, neem dan altijd een geldig legitimatiebewijs mee. Zonder geldig legitimatiebewijs kunnen wij de medicijnen of gegevens niet overhandigen.

Waarom deze machtiging?
Bent u zelf niet in de gelegenheid om uw medicijnen of gegevens op te halen bij uw apotheek? Dan kunt u iemand anders machtigen om dat voor u te doen. Vanwege strengere privacyregels zijn wij genoodzaakt om uw toestemming hiervoor vast te leggen.

Hoe gaan wij om met uw machtiging?
Uw toestemming zal niet voor andere doeleinden gebruikt worden. Wij verstrekken alleen uw medicijnen of gegevens aan de persoon die u gemachtigd heeft. U blijft zelf aanspreekpunt voor de farmaceutische zorgverlening. Toestemming intrekken? Dat kan altijd. Neem dan contact met ons op.

 

Apotheek Nicolaes Tulp

Nicolaes Tulp Apotheek
Laan van de Helende Meesters 8
1186 AM Amstelveen

Telefoonnummer: 020 755 7135
Fax: 020 - 755 7265
E-mailadres: poli-apotheek@zha.nl

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 17.30 uur.

Doordeweeks van 17.30 - 23.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van 8.30 - 23.00 uur kunt u terecht bij de poliklnische apotheek AUMC

Locatie AMC