Gipskamer

De gipskamer is onderdeel van het Behandelcentrum. Op de gipskamer werken twee gipsverbandmeesters. De gipskamer bestaat uit twee behandelbedden. Op de gipskamer worden patiënten behandeld van verschillende specialismen zoals de Spoedeisende hulp, (kinder)orthopedie, (kinder)chirurgie, oncologie en de revalidatie.

Wat doet een gipsverbandmeester?
Een gipsverbandmeester is een verpleegkundige of een fysiotherapeut die na het behalen van zijn diploma een tweejarige specialisatie heeft gedaan tot gipsverbandmeester.

De gipsverbandmeester is onderdeel van een multidisciplinair team. De gipsverbandmeester werkt zelfstandig en in opdracht van de medisch specialist aan het houdings- en bewegingsapparaat en geeft advies of brengt applicaties aan om te immobiliseren, mobiliseren, ontlasten, corrigeren of te ondersteunen.
De zorg voor de patiënt staat centraal bij de gipsverbandmeester gedurende de behandeling. 

Het gips(verband)
Een gips(verband) zorgt ervoor dat het lichaamsdeel rust krijgt en zo min mogelijk kan bewegen. Lees hier meer over gips(verband).

Aandoeningen / behandelingen   
Hier staat per lichaamsdeel beschreven welke aandoeningen er het meest voorkomen op onze gipskamer en welke behandelingen daarvoor zijn. Uitleg van de behandelingen/breuken vindt u in het kader 'Klachten & aandoeningen' aan de rechterkant. De behandeling kan afwijken als dit de keuze is van de arts. Voor specifieke vragen over de behandeling, breuk of scheur in een pees of spier verwijzen wij u naar uw behandelend arts of de gipsverbandmeester.
Sommige breuken, zoals die van het sleutelbeen of de schouder, hoeven niet behandeld te worden met gips, deze behandelingen worden op de polikliniek gedaan door de behandelend arts. Er zijn ook breuken die vanwege hun stand of mate van ernst moeten worden geopereerd, na de operatie wordt er vaak met gips nabehandeld.
Doordat kinderen nog in de groei zijn en sneller genezen worden zij vaak anders en korter behandeld dan volwassen patiënten. De behandeling is afgestemd op de leeftijd van het kind.

Bovenarm en elleboog

 • In het midden van de bovenarm (midschacht humerus fractuur)
 • Net boven het ellebooggewricht  (subcapitale humerus fractuur)
 • Ellepijpbreuk bij de elleboog (Olecranon fractuur)
 • Spaakbeenbreuk bij de elleboog (Radiuskop/radiushals fractuur)

Onderarm, pols en hand

 • Dubbele armbreuk (antebrachii fractuur)
 • Polsbreuk (colles fractuur, distale radius fractuur)
 • Scheepsvormig botje breuk of verdenking daarvan (scaphoïd fractuur)
 • Breuk van de middenhandsbeentjes (metacarpale fractuur)
 • Breuk of uit de kom van de vingers, 1e , 2e of 3e vingerkootje (basis falanx, midfalanx, eindfalanx fractuur/luxatie)
 • Mallet vinger
 • Ski duim (ulnair bandletsel)

Onderbeen, enkel en voet

 • Breuk van het kuitbeen in de enkel (Weber A, B, C fractuur)
 • Verrekte of gescheurde enkelbanden
 • Correctie van de grote teen (hallux fractuur, hallux valgus correctie)

Compliment van een patiënt:
"Na een bezoek bij de orthopeed heeft de gipsverbandmeester ons geweldig opgevangen. Alle tijd voor ons genomen ondanks het al late tijdstip alle vragen van ons beantwoord en ons ook weten te geruststellen. Echt een warm bad waar we in terecht kwamen. Nogmaals heel erg bedankt hiervoor."

Gipskamer

Voor afspraken op de Gipskamer belt u 020 - 755 7120 (Behandelcentrum). In alle andere gevallen belt u 020 - 755 6115 (Gipskamer); bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Gipskamer

U belt de Spoedeisende hulp in geval van: 

 • problemen met gips en/of klachten binnen 24 uur na behandeling op de Spoedeisende hulp.
 • spoedgevallen.

Het telefoonnummer van de Spoedeisende hulp is 020 - 755 6559 of 020 - 755 6560. De Spoedpost is zeven dagen per week bereikbaar tussen 8.00 en 22.00 uur. Tussen 22.00 en 8.00 uur kunt u bij spoedgevallen bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis 020 - 755 7000.

Voor afspraken op de Gipskamer belt u 020 - 755 7120 (Behandelcentrum). In alle andere gevallen belt u 020 - 755 6115 (Gipskamer); bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Locatie: C42