Joodse vleugels

Joodse vleugels

Ziekenhuis Amstelland is een algemeen ziekenhuis, waar mensen van alle geloofsovertuigingen welkom zijn. Hiernaast heeft het een bijzondere functie voor de joodse gemeenschap in Nederland. Zowel op de afdeling Kliniek Boven als op de afdeling Kliniek Beneden is een joodse vleugel gevestigd. 

Op deze verpleegafdeling worden niet joodse patiënten met en zonder een geloofsovertuiging en joodse patiënten die hun leven (volledig) baseren op de joodse wetten en gebruiken,  opgenomen.

Op de joodse vleugels is een team met medewerkers Joodse Zaken werkzaam.

Ontstaan
Door een fusie van het Nicolaas Tulp Ziekenhuis en de joodse Centrale Israëlietische Ziekenverpleging ontstond in 1978 het Ziekenhuis Amstelveen, inmiddels Ziekenhuis Amstelland. Sinds die tijd heeft het ziekenhuis een joodse vleugel.

Gebruiken
Op de joodse vleugels heerst een speciale sfeer en worden de joodse riten nageleefd. Dit betekent dat de joodse feestdagen gevierd worden en er kosjere maaltijden geserveerd worden. Mannen en vrouwen worden op aparte zalen verpleegd. Vanzelfsprekend staat de medische en verpleegkundige behandeling van de patiënt voorop.

Conversatieruimte
Op de joodse vleugel boven is een conversatieruimte gehuisvest. Deze ruimte wordt gebruikt voor het ontvangen van de patiënten en het vieren van speciale gelegenheden. Tevens is de ruimte toegankelijk voor alle patiënten en hun bezoek.

Mezoeza
Aan alle deurposten op de joodse afdelingen is een klein kokertje bevestigd. Dit kokertje heet Mezoeza en hangt aan de deurposten in joodse woningen. De inhoud van elk kokertje is hetzelfde, namelijk een stukje perkament met een gedeelte van een tekst uit het oude testament. Men zegt dat de Mezoeza bescherming biedt aan diegenen die in de bewuste kamer verblijven.

Meer informatie
Meer informatie over de joodse achtergrond van Ziekenhuis Amstelland vindt u onder Joodse identiteit.

Compliment van een patiënt
"Verzorging van patiënt wat betreft eten, hygiëne, faciliteiten was prima. Aardige verpleegkundigen en verzorgers, staan echt voor de patiënt klaar. Belangrijk was ook voor mij om de sjabbatdienst bij te wonen, dit werd ook goed geregeld."

Op de joodse vleugels wordt speciale aandacht besteed aan het eten. Er wordt kosjere voeding geserveerd; dit betekent dat de voeding binnen het jodendom geoorloofd is. Voorbeelden

hiervan zijn granen, fruit, groente, thee, koffie en eieren. Ook de meeste vissoorten en vleessoorten zijn kosjer, maar niet alle. Zo is bijvoorbeeld rundvlees kosjer, maar varkensvlees niet. Voor de bereiding van kosjere maaltijden worden veel verse ingrediënten gebruikt.

Daarnaast worden melk- en vleesproducten gescheiden van elkaar gegeten en op apart servies geserveerd. Voor het ontbijt en de lunch bestaat het standaardassortiment uit melkproducten, bijvoorbeeld kaas, salades, zoet beleg, pap en regelmatig een gekookt ei bij de lunch. In principe krijgt u dus geen vleeswaren voor het ontbijt en de lunch, maar in overleg met de zorgassistent kan hier van afgeweken worden.

Extra's
Bij aanvang van de sjabbat (de rustdag) en tijdens sommige joodse feestdagen wordt een feestelijke maaltijd geserveerd. Op deze dagen kunt u meestal ook een feestelijk tussendoortje verwachten.

Eten meenemen
U mag frisdrank, fruit en snoep meenemen naar de joodse vleugels. Bij het winkeltje in de hal zijn verschillende soorten kosjere koekjes verkrijgbaar. In verband met (hygiëne) voorschriften willen wij u vragen het servies van het winkeltje niet mee te nemen naar de afdeling. U kunt in het winkeltje vragen om wegwerpservies.

 

Sjabbat
Volgens het joodse geloof is sjabbat de rustdag. Deze begint op vrijdag enige tijd voor zonsondergang en eindigt zaterdag wanneer het geheel donker is. De precieze tijden van het begin en het einde van de sjabbat staan in de hal van de joodse vleugels vermeld. Op de joodse vleugels wordt aandacht besteed aan sjabbat.

De sjabbat wordt ingewijd door het aansteken van twee kaarsen, dit doen we op de joodse vleugels met twee elektrische kaarsen. Op vrijdagavond en zaterdagochtend wordt er bij patiënten die daar prijs op stellen door een vrijwilliger een zegenspreuk over de wijn of druivensap gezegd (kiddoesj).

Joodse feestdagen
Op de joodse verpleegafdelingen worden de joodse feestdagen gevierd. U zult hier van te voren over geïnformeerd worden. Tijdens feestdagen wordt een feestelijke maaltijd geserveerd en kunt u ook een feestelijk tussendoortje verwachten.

Onderstaand een overzicht van de feestdagen. De precieze data variëren per jaar:

Rosj Hashana Joods Nieuwjaar september
Jom Kippoer Grote verzoendag september of oktober
Soekot Loofhuttenfeest oktober
Sjeminie Atseret Slotfeest oktober
Simchat Thora Vreugde der Wet oktober
Chanoeka Inwijdingsfeest december
Toe bisjwat Boomplantfeest januari of februari
Poeriem Lotenfeest maart
Pesach Paasfeest  april 
Sjavoe'ot  Wekenfeest  mei of juni 


Dodenherdenking
Op 4 mei wordt in het dagverblijf van de Joodse vleugel boven de dodenherdenking gehouden.

Sjabbatroute
Ziekenhuis Amstelland heeft voor patiënten en hun bezoek een Sjabbat en feestdagen route, zodat zij geen gebruik hoeven maken van de elektrische deuren. Bekijk de pagina De joodse bezoeker.

Ontslag
Tijdens de sjabbat en op joodse feestdagen vinden geen geplande opnames plaats en worden joodse mensen die hier prijs op stellen, niet op die dag ontslagen uit het ziekenhuis.

Joodse vleugels

Telefoon: (020) 755 6319
Ma t/m do: 09.00-15.00 uur; vrij: 09.00-13.00 uur
Locatie: joodse vleugel, 1e etage