Liesbreukcentrum Groot Amsterdam

Liesbreukcentrum Groot Amsterdam

Liesbreukcentrum Groot Amsterdam is onderdeel van Ziekenhuis Amstelland. In dit ziekenhuis zijn alle zes chirurgen gespecialiseerd in de liesbreukchirurgie. U kunt bij ons terecht voor een adequate behandeling van uw liesbreuk. Wanneer een operatie noodzakelijk is, proberen wij dit zo snel als mogelijk is in te plannen.

Wie komt er in aanmerking voor de snelle behandeling van de liesbreuk?

  • U heeft nog niet eerder een behandeling van een liesbreuk aan de aangedane zijde met prothetisch (kunststof) materiaal ondergaan.
  • U bent niet onder behandeling van de trombosedienst.
  • U heeft geen grote hart/longchirurgie ondergaan.

Mocht u niet aan deze voorwaarden voldoen, dan bent u eveneens welkom in ons liesbreukcentrum, maar kan de procedure iets langer zijn. Neem telefonisch contact met ons op, om te informeren hoe snel u geholpen kunt worden.

Chirurgie (polikliniek)

Maak uw afspraak online of telefonisch bij het Afsprakenbureau. Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

U kunt ook mailen met liesbreukcentrum@zha.nl

Meer informatie
Meer informatie over (de behandeling van) een liesbreuk, vindt u onder het Medisch ABC (zie groene kader rechts).

Tot ziens in ons liesbreukcentrum!

Sommige liesbreukpatiënten komen in aanmerking voor een Single Visit: polibezoek en operatie in één dag. U kunt telefonisch bij de Polikliniek Chirurgie navragen of u hiervoor in aanmerking komt.

Voorbereiding

Anesthesie vragenlijst
Na het maken van de afspraak voor een Single Visit, dient u thuis een medische vragenlijst in te vullen ter voorbereiding op de operatie. U kunt dit doen via deze website, zie Medische vragenlijst anesthesie volwassenen. De anesthesist bespreekt deze lijst met u op de dag van de operatie.

Meenemen

  • Eigen medicijnen en medicatielijst
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Slippers/sloffen
  • Evt. hoofdtelefoon voor televisie, iets te lezen ter ontspanning

Nuchter melden
Voor de operatie dient u nuchter te zijn. Dit houdt in dat u ‘s morgens niet mag eten, ook geen kauwgom of snoepje! Tot twee uur voor de ingreep mag u uitsluitend een glas water, heldere appelsap of een kopje thee (met suiker als u wilt). Vanaf 24.00 uur vóór de opname mag u niet meer roken en/of alcohol of drugs gebruiken.

De operatiedag - ochtend

Inschrijven
Als u voor het eerst een afspraak in Ziekenhuis Amstelland heeft, schrijft u zich persoonlijk in bij de inschrijfbalie. Het is verstandig 25 minuten eerder dan de afspraaktijd aanwezig te zijn om een inschrijfbewijs te laten maken. Meer informatie vindt u op de pagina Inschrijven.

Aankomst op de polikliniek
U heeft te horen gekregen hoe laat u zich nuchter moet melden bij de Polikliniek Chirurgie. De chirurg voert een onderzoek uit en bevestigt de diagnose liesbreuk. Daarna bespreekt de chirurg met u de operatietechniek.

Afspraak bij anesthesist
De anesthesist bespreekt met u de vragenlijst die u thuis (online) heeft ingevuld, de verdoving en eventuele medicatie die u gebruikt. Ook voert de anesthesist een lichamelijk onderzoek uit. De chirurg en anesthesist bepalen naar aanleiding van het onderzoek of de operatie door kan gaan.

Controle polikliniek
Als de chirurg de operatie verantwoord vindt, wordt alvast een controle afspraak gemaakt op de Polikliniek Chirurgie voor na de operatie.

Melden bij Kliniek Boven
Als de operatie doorgaat, meldt u zich vervolgens bij de balie van de afdeling Dagbehandeling.

De operatiedag - middag
‘s Middags wordt u geopereerd. Vlak voor de operatie trekt u speciale operatiekleding aan. Het exacte tijdstip van de operatie is van te voren niet precies vast te stellen. Er kunnen zich altijd onverwachte situaties voordoen, waardoor u eerder of later geopereerd wordt. Zie voor meer informatie, de pagina Liesbreuk operatie bij volwassenen.
De chirurg die u opereert, is een andere chirurg dan u die ochtend op de Polikliniek Chirurgie heeft gezien.

Weer naar huis
Richtlijnen voor thuis

In principe geldt: “wat kan, dat mag”. Dit betekent dat u bijvoorbeeld mag wandelen, fietsen, tillen en/of sporten als uw conditie dat toelaat. Deze krijgt u mee voordat u naar huis gaat.

Meer informatie
Meer informatie over (de behandeling van) een liesbreuk, vindt u onder het Medisch ABC (zie groene kader rechts). Meer informatie over uw verblijf op de afdeling Dagbehandeling, vindt u onder Dagbehandeling Chirurgie.