Operatiekamers (OK)

Op het operatiecomplex van Ziekenhuis Amstelland zijn zes operatiekamers, waarvan meestal vijf in gebruik. De OK medewerkers werken nauw samen met de en de recovery. De recovery is de uitslaapkamer, waar patiënten na hun operatie worden opgevangen.

Medewerkers
Op de OK werken veel verschillende mensen, met allemaal een andere functie.

  • Snijdende artsen, dat zegt het al: voor het opereren (chirurgen, orthopeden, gynaecologen, KNO-artsen, urologen, kaakchirurgen).
  • Anesthesisten: anesthesie geven aan de patiënten (het in slaap maken en weer wakker maken; verdoving geven aan patiënten).
  • Anesthesiemedewerkers: assisteren van de anesthesisten (helpen bij het in slaap maken van de patiënt, tijdens de ingreep loopt de anesthesist weg en houdt de anesthesiemedewerker de patiënt in de gaten (in geval van nood wordt de anesthesist gebeld)).
  • Operatieassistenten: een instrumenterende en een omloop. De instrumenterende assisteert en instrumenteert bij de operatie (steriele jas/handschoenen, steriele instrumentarium, enzovoorts). De omloop geeft steriele spullen aan de instrumenterende, maakt de OK en apparatuur gebruiksklaar. 

Er werken verpleegkundigen op de recovery (uitslaapkamer) en holding (waar de patiënt wordt opgevangen, een infuus krijgt, en eventueel een regionale of plaatselijke verdoving wordt geprikt). Verder zijn er veel arts-assistenten, co-assistenten en physian assistents die assisteren bij de operatie. Maar ook een afdelingsassistente die tussen twee ingrepen door de OK’s schoonmaakt en allerlei andere taken heeft. Ook ondersteunend en leidinggevend personeel mag niet ontbreken: een medisch secretaresse, teamleiders en een hoofd OK.

Kijk voor meer informatie over de gang van zaken rondom uw operatie bij Behandeling/verzorging tijdens meerdaagse opname en Operatie en behandeling in dagbehandeling.

Compliment van een patiënt:
"Had rondom de operatie een prima team aan mijn bed. Hartelijk, geruststellend en vol vertrouwen. Met dit team nooit meer angst voor operatie en anesthesie."