Radiologie (onderzoeksafdeling)

Op de radiologie wordt door middel van beeldvorming de aard en locatie van een aandoening bepaald. Daarvoor zijn diverse technieken beschikbaar. Op de Radiologie van Ziekenhuis Amstelland kunt u terecht voor:

  • de bekende gewone röntgenonderzoeken:
  • de mammografie (onderzoek van de borst d.m.v. röntgenfoto’s);
  • een dexa-onderzoek, botdichtheidsmeting;
  • een CT-scan (Computer Tomografie);
  • de echografie (beeldvorming met behulp van geluid), vooral bekend vanwege zwangerschap, maar toepasbaar op veel meer gebieden;
  • de MRI (Magnetic Resonance Imaging), waarbij door gebruik te maken van een sterk magneetveld bepaalde ziektebeelden en afwijkingen zichtbaar kunnen worden gemaakt;
  • Dotter behandelingen (interventieradiologie) van bijvoorbeeld bloedvaten in de benen. 

Nucleaire geneeskunde
Op de afdeling Radiologie worden ook onderzoeken van het specialisme Nucleaire geneeskunde uitgevoerd.

Compliment van een patiënt:

"Op de röntgenafdeling zijn ze zo lief en zorgzaam. Ze stellen je echt op je gemak en vertellen wat ze gaan doen."

Voorbereiding
Voor sommige onderzoeken is een voorbereiding nodig, waardoor niet ieder onderzoek onmiddellijk kan worden uitgevoerd. Die voorbereiding kan zijn dat de patiënt nuchter moet komen of juist eerst moet laxeren of een vloeistof ter voorbereiding moet hebben gedronken. Ook is het soms nodig de onderzoekskamer voor een specifiek onderzoek aan te passen, waardoor zorgvuldige planning nodig is.

Voorlichting
Bij de diverse onderzoeken wordt ook veel aandacht besteed aan voorlichting. Dit maakt dat patiënten zich beter op hun gemak voelen en samen een beter eindresultaat kan worden bereikt.

Contrastmiddel
Bij veel onderzoeken wordt een contrastmiddel toegediend om nog beter inzicht te krijgen in de weefselsoorten en de doorbloeding van de diverse lichaamsdelen. Meestal gebeurt dat door een ader in de elleboogplooi aan te prikken. Bij onderzoeken van de maag en/of slokdarm is het nodig om tijdens het onderzoek een vloeistof te drinken.

Uitslag
Als het onderzoek is uitgevoerd bekijkt een radioloog de beelden en maakt een verslag voor de aanvragend arts. Daarmee kunt u de uitslag en de eventuele vervolgstappen bespreken. Hoewel de gemaakte beelden van de meeste onderzoeken veelal snel te bekijken zijn, vindt bij de beoordeling van sommige onderzoeken nog extra (na)bewerking plaats. Hierdoor kan de uitslag wel eens iets langer op zich laten wachten.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur
Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. 

Wijzigen /annuleren
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Radiologie (onderzoeksafdeling)

Afdeling C 32, gele route
Telefoonnummer: (020) 755 7078
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.30-16.45 uur