Somatisch Onverklaarbare Klachten (SOLK) bij kinderen en tieners polikliniek

Poli Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)   

Wat is SOLK:
Je bent door de huisarts of een andere arts verwezen naar de SOLK poli. Je hebt last van langdurige klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, gewrichtspijn of hevige vermoeidheid. De klachten kunnen veel invloed hebben op het dagelijks leven, het lukt misschien niet meer om naar school te gaan of om leuke dingen te doen.

Soms is er een ziekte die deze klachten veroorzaakt. Maar heel vaak zijn de uitslagen van onderzoeken goed en niet passend bij een ziekte.  In medische termen heten deze klachten SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Dit worden ook wel functionele klachten genoemd, omdat de functies van het lichaam verstoord zijn.  

Wat is het SOLK spreekuur:
Op het SOLK spreekuur in het Ziekenhuis Amstelland ziet de kinderarts kinderen en tieners tot 18 jaar met langdurige onverklaarde lichamelijke klachten. Samen  met jou en je ouders of verzorgers bespreken we uitgebreid welke vragen en klachten er zijn. De kinderarts doet een lichamelijk onderzoek en beoordeeld of er aanvullend onderzoek nodig is,  zoals bloedonderzoek.

We bespreken ook wat minder of niet meer lukt door de klachten. We weten dat deze klachten heel vervelend kunnen zijn. Voor de buitenwereld is dat niet altijd goed te zien of te begrijpen. Lichamelijke klachten hebben invloed op hoe je denkt, voelt en doet. Andersom geldt dat ook. Hoe je denkt, voelt en doet heeft invloed op je lichaam. Gedachten en gevoelens kunnen klachten soms verergeren. Daarom vinden we het in het ziekenhuis Amstelland belangrijk om samen jou en je ouders  zo goed mogelijk naar jou te kijken om je hierbij te helpen om je beter te voelen.   

Welke behandeling is er mogelijk:
De kinderarts geeft uitleg over de klachten en bespreekt in het polikliniek bezoek het behandeladvies. Het behandeladvies is afgestemd op jouw persoonlijke situatie en vragen. We kijken heel breed naar jou en je klachten vanuit een holistische visie: lichaam en geest zijn één. Het is heel belangrijk om een goede balans te vinden tussen rust en activiteit en om een dagritme te hebben. Je kunt bijvoorbeeld doorverwezen worden naar de fysiotherapeut voor opbouw van je conditie. Een psycholoog kan begeleiding bieden om je te helpen je gedachten te kunnen sturen en  meer controle te krijgen over je klachten. Soms is er overleg met de schoolarts, huisarts of andere hulpverleners. We bespreken samen wat voor jou de beste behandeling is.

Vragen:
Als er vragen zijn kun je contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde 020-7557028.

Somatisch Onverklaarbare Klachten (SOLK) bij kinderen en tieners polikliniek
Kindergeneeskunde (polikliniek)

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Kindergeneeskunde. 
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Somatisch Onverklaarbare Klachten (SOLK) bij kinderen en tieners polikliniek
Kindergeneeskunde (polikliniek)

Telefoonnummer: (020) 755 7028 
Bereikbaar: ma t/m vrij 9.00- 12.30, 13.30-16.00 uur

Wijzigen /annuleren

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt dit doen via het wijzigingenformulier of bellen op bovenstaand nummer.
Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven. Afspraken die binnen 24 uur voor de afspraak worden geannuleerd, kunnen in rekening worden gebracht.

Vragen:

Als er vragen zijn kun je contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde 020-7557028.