Spatadercentrum Groot Amsterdam

In Ziekenhuis Amstelland kunt u snel terecht voor het vaststellen en behandelen van spataderen bij het Spatadercentrum Groot Amsterdam. Dit is een zogenaamde one-stop-shop; in één dagdeel wordt de diagnose gesteld en een behandelplan met u voorbereid.

Als bij u spataderen wordt vermoed, kunt u met een verwijzing van de huisarts een afspraak maken op de polikliniek. U komt voor een intakegesprek en lichamelijk onderzoek naar de vaatchirurg op de Polikliniek Chirurgie. Vervolgens wordt er dezelfde ochtend/middag vaatonderzoek (duplex onderzoek) gedaan op het vaatlaboratorium door de vasculair diagnostisch laborant.

Daarna wordt direct de uitslag van dit onderzoek besproken met de vaatchirurg, en aan de hand van de uitslag een behandelplan opgesteld. Binnen ongeveer 1,5 uur bent u klaar in het ziekenhuis en weet waar u aan toe bent.

Mogelijke behandelingen

  • Het dichtmaken van de stamaderen
  • Foam-sclerotherapie: dichtspuiten grote spataderen met foam
  • En enkele gevallen operatief verwijderen van grotere spataderen (strippen)
 

Het team
Het team bestaat uit de vaatchirurgen, chirurg met aandachtsgebied spataderen, physician assistant (i.o.) en de vasculair diagnostisch laborant (vaatlaborant). Samen zorgen zij voor het onderzoeken en behandelen van de spataderpatiënt. Uiteraard is er een nauwe samenwerking met de afdeling Dermatologie.

Ontsierende dikke strengen op je been. Spataders. Na twee zwangerschappen en lang uitstellen begint het achter mijn knie wat te trekken als ik te lang sta. Een grimmige blauwe plek door een opgezwollen ader kijkt mij aan. Ik besluit eindelijk een afspraak te maken bij de vaatchirurg in Ziekenhuis Amstelland.

Gelukkig is er geen wachttijd. Eénmaal een beslissing genomen word ik graag snel geholpen. De chirurg vraagt of ik last heb van een moe, loom en zwaar gevoel in mijn benen. Of van (nachtelijke) kuitkrampen of trillingen in de benen (restless legs). Daarbij kun je je benen niet goed stil houden en heb je het gevoel dat er iets over je benen kruipt. In zeldzame gevallen is er echt pijn.

Ik word niet meteen weggestuurd als ik vertel dat ik daar geen last van heb, maar ik word direct onderzocht in het vaatlaboratorium. De vriendelijke vasculair diagnostisch laborant sluit mijn benen één voor één aan op het echoapparaat met een bloeddrukmeetband onderaan mijn been. Het zogenaamde duplexonderzoek van de bloedvaten gaat van start. Door middel van een taster en gel op mijn been bekijkt ze eerst mijn dieper gelegen hoofdvat en meet ze met behulp van doppler signalen de snelheid van de bloedstroom. Daarna zijn de oppervlakkige aders aan de beurt. Ik kijk mee naar het grijze beeld en zie blauwe en rode vlekken oplichten als de band onderaan mijn been even wordt opgepompt. ‘Rood is zeker niet goed?’ Vraag ik vertwijfeld.

De laborante legt uit dat de rode en blauwe vlekken iets zeggen over het heen en weer stromen van het bloed. Ik neem plaats in de behandelkamer van vaatchirurg Stigter. Helder legt hij uit wat het behandelplan is. Voor mij geen operatie, want mijn hoofdvat is in orde. ‘De bloedsomloop is niet verstoord. De ontsierende vaatjes aan de buitenkant kunnen op termijn ook géén ernstiger problemen veroorzaken.’ Vertelt Stigter mij vriendelijk. Een eerlijk advies waamee ik verder kan. Medisch gezien is er dus geen haast bij een eventuele behandeling. Dat geeft mij tijd om na te denken. Ik ben blij dat er niets ernstigs is. De zomer komt er aan en ik besluit mijn gezonde benen een beetje bruin te laten worden. De plekjes vallen zo wat minder op. Ik kan nu een afweging maken of en wanneer ik mijn benen laat opknappen. Dat kan ik laten doen bij de dermatoloog.

Het vaatteam voldoet aan de criteria voor het vaatkeurmerk en spataderkeurmerk van de patiëntenvereniging Hart- en Vaatgroep. Stigter: ’Het gaat ons natuurlijk niet om de keurmerken, maar dat we voldoen aan de opgestelde criteria geeft wel aan dat patiënten bij ons in goede handen zijn. We zitten niet stil, want er staan nieuwe ontwikkelingen voor de deur’.

spataderkeurmerk-en-vaatkeurmerk-2017-2

Spatadercentrum Groot Amsterdam

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Spatadercentrum Groot Amsterdam

Telefoonnummer: (020) 755 7014
E-mail: chirpo@zha.nl