Stroke-unit (verpleegafdeling)
Een deel van afdeling Kliniek Beneden is gereserveerd voor mensen die een beroerte hebben doorgemaakt. Dit gedeelte wordt stroke-unit genoemd en bestaat uit vier bedden op kamer 110. Stroke is het Engelse woord voor beroerte.
Een gespecialiseerd team stemt de werkzaamheden op elkaar af. Gedurende drie tot vier dagen wordt de patiënt extra in de gaten gehouden.
De neuroloog onderzoekt de lichamelijke gevolgen, zoals verlammingsverschijnselen, problemen met slikken, praten of zien. Ook wordt onderzocht wat de oorzaak van de beroerte is en waar dit precies in de hersenen heeft plaatsgevonden. Op grond van de uitslagen worden de exacte diagnose en de behandeling bepaald.
Op de stroke-unit wordt al gestart met revalidatie. Wanneer u na enkele dagen in een stabiele toestand bent wordt u overgeplaatst naar een andere kamer op afdeling Kliniek Beneden. Over het algemeen is de patiënt in de loop van twee weken medisch in kaart gebracht. Daarna verschuift het accent naar het herstel van de beperkingen en handicaps die het gevolg zijn van de beroerte. Op dat moment is verblijf in het ziekenhuis niet langer noodzakelijk en wordt opname voortgezet in het verpleeghuis (Zonnehuis of Groenelaan) of revalidatiecentrum (Revalidatiecentrum Amsterdam). Daar werkt u verder aan uw herstel.
Waarom een aparte stroke-unit?
Uit onderzoek is gebleken dat deze zorg niet alleen de sterfte van patiënten met een beroerte vermindert, maar dat de organisatie van de acute opvang en van de nazorg in de revalidatie- en chronische fase ook een rol speelt bij het bevorderen van een optimale, functionele gezondheidstoestand van de patiënt.
Meer informatie over de verpleegafdeling vindt u onder Kliniek Beneden.
Meer informatie over voorbereiding op uw opname, uw verblijf, de behandeling en de verzorging vindt u onder Meerdaagse opname.
Bezoektijden Kliniek Beneden
- 15.30-17.00 uur en 18.30-19.30 uur.
- extra bezoekuur voor partners: 11.30-12.00 uur.
Bezoekregeling
Bezoek is een prettige onderbreking van de dag. Om de bezoekuren voor iedereen prettig te houden, zijn er enkele regels voor bezoekers:
- Niet meer dan twee bezoekers per patiënt, bezoek kan elkaar afwisselen.
- Verpleegkundige en medische zorg voor de patiënt gaan voor.
- Houd rekening met de overige patiënten.
- Houd rekening met de bezoektijden.
- Mensen die last hebben van verkoudheid, griep of een andere besmettelijke ziekte kunnen beter niet op bezoek komen.
- Kinderen mogen niet zonder begeleiding rondlopen.
Indien het voor uw bezoek onmogelijk is om tijdens de bezoekuren langs te komen, kunt u in overleg met de verpleegkundige een ander tijdstip afspreken.
Kleding voor in het ziekenhuis
Kiest u voor gemakkelijke kleding zoals:
- broeken zonder rits en knopen die met een hand omhoog getrokken kunnen worden, bijvoorbeeld sportbroeken;
- t-shirts en polo’s die makkelijk aan en uit te trekken zijn en goed te wassen zijn;
- speciale sokken: de afdeling adviseert voor patiënten die veel in bed liggen, bijvoorbeeld tengevolge van een beroerte speciale sportsokken van de Hema. De ‘Running professional’, heeft een goede pasvorm en een badstof voet die behandeld is met tactel waardoor de wrijving in bed afneemt en er vrijwel geen kans op een hielblaar is.
- schoeisel: kiest u voor schoenen in plaats van slippers om vallen te voorkomen.
Vuile kleding
Vuile kleding wordt door de verpleging onder in de kledingkast gelegd in een plasticzak en door de familie gewassen.
Speciale rolstoelen
De rolstoel wordt voor de patiënt aangepast door de fysiotherapie voor een goede zithouding en veiligheid. Een tafeltje zorgt ervoor dat de arm niet naar beneden hangt en dik wordt. Soms overschatten patiënten hun eigen mogelijkheden en vergeten dat ze niet kunnen lopen.
Huidverzorging
Door het vele wassen wordt de huid droog en gevoelig. Kiest u voor een zeepvrije waslotion of badolie om mee te wassen in plaats van zeep. Dit is verkrijgbaar bij drogist en of supermarkt.
Stroke-unit (verpleegafdeling)
Telefoon: (020) 755 7099
Dagelijks tussen 11.00-11.30 uur en 15.00-15.30 uur.
Bedoeld voor eerste contactpersoon van de patiënt voor informatie over situatie en behandeling. Hij/zij kan familie en vrienden verder op de hoogte houden.
Locatie: Route B