Verloskunde

De afdeling Verloskunde van Ziekenhuis Amstelland biedt uitstekende tweedelijns zorg aan zwangere vrouwen, kraamvrouwen en hun pasgeboren baby. Naast goede medische zorg wordt ook aandacht besteed aan complementaire (aanvullende) zorg met aandacht voor lifestyle. Hierbij wordt de zwangere vrouw gestimuleerd haar persoonlijke bevalplan op te stellen, begeleidt door de gynaecoloog. Wij beschikken over zes verloskamers, zo is er altijd plaats om te bevallen. Op alle verloskamers is het mogelijk om te bevallen in bad, indien gewenst met ondersteuning van goede pijnbestrijding. Wij bieden remifentanil, lachgas en een ruggenprik aan.

Bent u zwanger en heeft u vragen over het Coronavirus? Lees meer bij informatie rondom coronavirus -> veelgestelde vragenOf kijk op de website van @psyche en zwangerschap voor meer informatie.

Voorlichtingsbijeenkomsten
De afdeling Verloskunde organiseert maandelijks een voorlichtingsbijeenkomst voor zwangere vrouwen over bevallen in ons ziekenhuis.

Vergoeding van lachgas in Ziekenhuis Amstelland
Ziekenhuis Amstelland is het eerste ziekenhuis waarbij lachgas zowel in de 1e als 2e lijn kan worden ingezet als vorm van pijnstilling. Zeer belangrijk is dat u vooraf zelf bij uw verzekering navraagt of u lachgas vergoed krijgt. Dit wordt in de counseling rondom pijnstilling door de verloskundige of gynaecoloog besproken. Voor aanvullende vragen kan contact op worden genomen via geboortecentrum@zha.nl

 

Tijdens uw verblijf op de afdeling Verloskunde van Ziekenhuis Amstelland kunt u met allerlei verschillende zorgprofessionals te maken krijgen. Het team bestaat uit (gespecialiseerde) verpleegkundigen, kraamverzorgenden, klinisch verloskundigen, arts-verloskundigen, gynaecologen, co-assistenten, lactatiekundigen, fysiotherapeuten, diëtisten en psychologen.

Bent u tevreden over de geboortezorg in Ziekenhuis Amstelland? Dan kunt u hier een compliment geven.

Compliment van een patiënt:
"Ben met toeval in dit ziekenhuis beland omdat alles vol zat in Amsterdam. Ben daar bevallen van prematuur kindje. De zorg voor mijn kindje was gewoon onbeschrijfelijk. Heb om die reden besloten daar de behandeling voort te zetten, ondanks het lange reizen. Personeel is echt heel vriendelijk, behulpzaam, meelevend en meedenkend. Ik zou dit ziekenhuis zeker aanraden, een top ziekenhuis!"

Compliment van een patiënt:
"Ik ben zojuist ontslagen na mijn keizersnede. Ik ben geweldig opgevangen en heb mijn verblijf/herstel als heel prettig ervaren waarvoor dank aan de gynaecoloog, kraamverzorgenden en verpleegkundigen."

012

 • Vergoeding van lachgas in Ziekenhuis Amstelland

  Ziekenhuis Amstelland is het eerste ziekenhuis waarbij lachgas zowel in de 1e als 2e lijn kan worden ingezet als vorm van pijnstilling. Zeer belangrijk is dat u vooraf zelf bij uw verzekering navraagt of u lachgas vergoed krijgt. Dit wordt in de counseling rondom pijnstilling door de verloskundige of gynaecoloog besproken. Voor aanvullende vragen kan contact op worden genomen via geboortecentrum@zha.nl

 • Bezoektijden

Bezoek is welkom tussen 10.30 - 11.30 uur en 16.00 - 20.00 uur. 
Partners zijn altijd welkom!
Bezoek is een prettige onderbreking van de dag. Om de bezoekuren voor iedereen prettig te houden, zijn er enkele regels voor bezoekers:

  • Niet meer dan twee bezoekers per patiënt, bezoek kan elkaar afwisselen.
  • Verpleegkundige en medische zorg voor de patiënt gaan voor.
  • Houd rekening met de overige patiënten.
  • Houd rekening met de bezoektijden.
  • Mensen die last hebben van verkoudheid, griep of een andere besmettelijke ziekte kunnen beter niet op bezoek komen.
  • Kinderen mogen niet zonder begeleiding rondlopen.
  • Indien het voor uw bezoek onmogelijk is om tijdens de bezoekuren langs te komen, kunt u in overleg met de verpleegkundige een ander tijdstip afspreken.

015

 • Partnerverblijf
  Ziekenhuis Amstelland wil aangenaam dichtbij de mogelijkheid bieden dat de kraamvrouw na de bevalling een naaste dichtbij haar heeft. In deze bijzondere periode kan een partner of familielid overnachten op de kamer van de kraamvrouw. De kosten zijn €35 per nacht, inclusief de maaltijden, koffie en thee.
 • Zorg voor borstvoeding
  Ziekenhuis Amstelland werkt volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF. Deze richtlijnen zijn opgesteld om ouders op een eenduidige manier te informeren en te begeleiden bij het geven van borstvoeding.

For the English translation, click here.

Mom in Balance
Sporten tijdens je zwangerschap is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor je ongeboren kindje. Je ervaart minder fysieke klachten en je bent sneller hersteld van je bevalling als je een goede conditie hebt. Onze Zwanger workouts helpen je hierbij en zijn geschikt voor alle zwangere vrouwen, ongeacht sportachtergrond of conditie. De lessen zijn op maat gemaakt voor jouw zwangere lichaam en ontwikkeld in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodem fysiotherapeuten.
https://www.mominbalance.com/nederland/nl/

mib-pink-logo-with-black-letters-transparant

BarensEnBerken Professionele Geboortefotografie
Een geboorte is de meest intense, emotionele en life-changing ervaring die je ooit zal meemaken. Graag leggen we jouw geboorteverhaal op een discrete manier vast, vanaf de weeën tot je je baby voor het eerst in je armen sluit. Een waardevolle herinnering aan deze meest dierbare en liefdevolle momenten van het leven.
https://www.barensenberken.nl/

barens-en-berken 

Bevalwijzer
Bevalwijzer biedt verschillende cursussen voor iedereen die behoefte heeft aan overzicht en handvaten. Maar dan wel no nonsense en gegeven door een verloskundige. Alles wat jullie nodig hebben wordt op een rij gezet: praktische informatie, fasen van de bevalling, pijnstillingsopties, de mentale kant van de bevalling, manieren om met weeën om te gaan, mogelijke complicaties, ademhalingstechnieken, de rol van de partner en de do’s en don’ts in de eerste week met jullie baby. Na een Bevalwijzer cursus zijn jullie er samen echt klaar voor. Iedereen is welkom.
https://www.bevalwijzer.nl

bevalwijzer-popje

Baas acupunctuur
Met acupunctuur behandel ik je zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen. Denk hierbij aan lichamelijke, psychische en mentale veranderingen tijdens je zwangerschap. Een behandeling is erop gericht om je te ondersteunen en de energiebalans in je lichaam te herstellen. Door acupunctuur kom je in balans en nemen je klachten al snel af. Deze balans is ook erg fijn voor je kind.
https://www.baasacupunctuur.nl/

baas

Chloé Baulier
Chloé Baulier is een toegewijde fysiotherapeut, oefentherapeut Mensendieck en begeleidt vrouwen met veel passie en plezier tijdens hun zwangerschap. Zowel in de behandelingen als in de zwangerschapscursussen staan kennis, kwaliteit en persoonlijke begeleiding centraal. Als fysio- en oefentherapeut zal zij u de juiste en gerichte behandelingen, adviezen en oefeningen geven om eventuele fysieke klachten te voorkomen te verhelpen of te verminderen. De cursussen zijn efficiënt, praktisch en geven u vooral het zelfvertrouwen de bevalling met gezonde spanning tegemoet te gaan.
http://chloe-baulier.format.com/

chloe-logo-1

Fysio Centrum Melkweg
Fysio Centrum Melkweg biedt Zwangerfit® lessen om gedurende de zwangerschap actief en fit te blijven. Met wekelijkse trainingen en persoonlijke aandacht en leefstijladviezen. Daarnaast bieden wij individuele behandeling bij bekkenfysiotherapeut Marlon Hulst in geval van bekkenpijn en/of bekkenbodemklachten.
www.fcmm.nl

2016maart-fcm-logo

Praktijk de Nieuwe Weg
Praktijk de Nieuwe Weg is een instituut voor tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. We maken onderscheid tussen kortdurende klachtgerichte behandeling gericht op enkelvoudige problematiek en langer durende behandeling gericht op complexe problematiek. Praktijk de Nieuwe Weg heeft een divers hulpaanbod, waaronder EMDR, een behandeling gericht op het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Het is inmiddels bekend dat een (gecompliceerde) zwangerschap of bevalling een traumatische gebeurtenis kan zijn voor vrouwen (en hun partners). Klachten als herbelevingen, vermijding van situaties die doen denken aan de gebeurtenis en verhoogde prikkelbaarheid zijn symptomen die kunnen wijzen op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). EMDR is een effectief bewezen behandelvorm voor PTSS en doet de emotionele lading verminderen van de traumatische gebeurtenis. Zie voor meer informatie: www.emdr.nl
http://pdnw.nl/

nieweweg-logo

Psyche en Zwangerschap
Psyche en Zwangerschap is een verwijsportaal naar zorg voor zwangere en pas bevallen vrouwen met lichte tot matige psychologische stoornissen en voor vrouwen met psychische klachten tijdens een fertiliteitstraject. De psychologen die zijn aangesloten bij Psyche en Zwanger hebben kennis van en affiniteit met psychologische problematiek rond de zwangerschap. De psychologen zijn vrijgevestigde gz-psychologen, die tevens EMDR-therapeut zijn. Een behandeling wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.
https://www.psychezwangerschap.nl

logo-psyche-zwangerschap-zonder-subtekst

Hestia Kinderopvang
Hestia Kinderopvang biedt dagopvangen naschoolse opvang aan kinderen van 0-13 jaar. Naast onze locatie in Ziekenhuis Amstelland, hebben we twee locaties in Amsterdam Rivierenbuurt. Hestia werkt volgens de Reggio Emilia pedagogiek, die uitgaat van het competente kind. Natuur, buiten spelen, kunst en creativiteit zijn verankerd in ons pedagogisch beleid.
Hestia is een van de voorlopers op het gebied van meertalige opvang: locatie Amstelveen is vanaf de opening in 2010 tweetalig, er wordt Nederlands en Engels gesproken met de kinderen. Behalve de groepsruimtes hebben we een atelier, een theaterruimte, een greenery en een grote tuin. Er wordt dagelijks een warme maaltijd bereid, met en voor de kinderen.
U bent van harte welkom voor een rondleiding, zodat u zelf de bijzondere indeling en onze werkwijze kan bekijken.
https://hestiakinderopvang.nl

hestia-logo-agreatplacetogrow

Hypnose en Bevallen
Ontspannen en met vertrouwen toegroeien naar je bevalling. Daar kan de begeleiding 'hypnose & bevallen' je bij helpen. Via individuele begeleiding leer ik jou en eventueel je partner op basis van zelfhypnosetechnieken de geboorte van je kind soepel en vlot te laten verlopen. Daarnaast besteden we voldoende aandacht aan andere belangrijke zaken, zoals; ademhalingstechnieken, houdingen om de weeën op te vangen, hoe jouw partner je kan helpen tijdens de bevalling, bekkenbodem oefeningen, haptonomische technieken en alles wat verder voor jullie belangrijk is. Elke begeleiding is op maat en kan aangepast worden aan jouw wensen.
http://www.hypnotherapie.nu/

hypno-logo

Bumpandbeyond
Bumpandbeyond biedt cursussen ter voorbereiding op de zwangerschap, zwangerschapsyoga, babymassage en doula's. Dit wordt allemaal in het Engels gegeven en is gericht op internationale koppels. De cursussen ter voorbereiding op de zwangerschap behandelen allerlei onderwerpen rondom de zwangerschap en de bevalling. Door middel van zwangerschapsyoga kun je je lichaam en geest voorbereiden op de bevalling. Babymassages worden gegeven aan baby's vanaf 6 weken. Hiermee kun je de binding met je baby vergroten. Doula's bieden ondersteuning aan koppels tijdens de zwangerschap en bevalling.
http://www.bumpandbeyond.nl/

logo-bump-beyond

Mother Me Doula
Mother Me Amsterdam Doula services helpt jou (en je mogelijke partner) eigen keuzes rondom je zwangerschap en bevalling zo helder en onderbouwd mogelijk te maken, zodat jij vanuit je eigen kracht kan schakelen. Een doula is benieuwd naar je meest eerlijke, diepgevoelde verwachting of angst. Er bestaat geen “goed” of “slecht” antwoord op een vraag, alleen jouw antwoord. Een doula begeleidt je vanaf week 20, gedurende de bevalling en tot (indien gewenst) 6 maanden post partum en is jouw vertrouwenspersoon en praktische aanspreekpunt. Een doula kan je helpen met loslaten van je zorgen, het oprecht beleven van je zwangerschap en bevalling en de verbindende factor zijn tussen jou en je partner of tussen jou en het medisch personeel.
http://motherme.nl/

motherme-letters-b-2-

Zwangerschapsmassage en Zwangerschapsyoga
Op een speciale massagetafel geef ik zwangerschapsmassage waarbij je volledig kunt ontspannen, ook als je op je buik ligt. De massage van zachte strijkingen helpen eventuele klachten te verlichten en door een verbeterde bloedcirculatie worden zuurstof- en voedingsstoffen beter opgenomen door moeder en baby. De zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van elke vrouw. En omdat je tijdens de zwangerschap bloot staat aan lichamelijke, emotionele en sociale veranderingen van binnenuit maar ook van buitenaf kan yoga ondersteuning bieden voor moeder en kind. Zwangerschapsyoga is geschikt voor iedere aanstaande moeder, je hoeft er geen yoga ervaring voor te hebben of lenig voor te zijn. Je kunt elk moment instappen en de lessen volgen tot de geboorte.
www.go-zen.nl

go-zen-logo-web-1-

Sweet Wellness Babymassage en Baby Yoga
Babymassage is puur en intens genieten met je kindje. Je kindje aanraken en voelen, dat zijn aspecten waar je kindje én jij als ouder veel behoefte aan hebben. Lichaamstaal is immers de enige taal die je pasgeboren kindje spreekt. En wat is het dan mooi om de taal te 'spreken' die jouw kindje verstaat. Door jouw geruststellende aanrakingen wordt je kindje zich bewuster van zijn eigen lijfje, waardoor je hem onder andere kunt helpen bij het creëren van een geborgen en veilig gevoel, maar ook bij zijn ontwikkeling, het verwerken van prikkels en het verlichten van lichamelijke ongemakken. Masseren is dus meer dan alleen aanraken. Tijdens een workshop of cursus kun je zelf ervaren welke positieve en mooie effecten de massage op jou en je kindje hebben.
https://www.sweet-wellness.nl

 

sweet-wellness-logo-2017-rgb

Pure Verbinding
Pure Verbinding biedt Doula begeleiding aan tijdens de zwangerschap. Een Doula is gedurende je zwangerschap en tijdens de bevalling jouw/jullie vertrouwenspersoon. Zij informeert je over keuzes, helpt bij het geboorteplan en een goede ademhaling. Ze kent je angsten, je wensen, je droombevalling en je plan B. Een geboorte gaat niet altijd zoals je had bedacht, maar dat hoeft niet slecht te zijn. De geboorte van je kindje is uniek en kun je als je 80 bent nog exact navertellen. Daarom zorgen we er samen voor dat dit een unieke en mooie belevenis wordt. Daarnaast ben je welkom in Uithoorn voor een zwangerschapsmassage - op je buik - of voor de populaire cursus Hypnobirthing© die je samen met je partner volgt.
https://www.pureverbinding.nl 

pv-rgb-pastel-groen

 

 

Benieuwd naar de kwaliteitrapportages van onze geboortezorg? Lees dan ons kwaliteitsjaarverslag 2018

Ziekenhuis Amstelland geeft geboortefotograaf toegang tot operatiekamer

Ziekenhuis Amstelland geeft geboortefotograaf toegang tot operatiekamer

Voor de eerste keer is er in Ziekenhuis Amstelland een geplande keizersnede door een geboortefotograaf vastgelegd. Hier zijn we trots op, want dit is in de meeste ziekenhuizen nog niet zo gebruikelijk. Het was vrijdagavond 23 februari een bijzonder moment voor ouders, maar ook een bijzondere aangelegenheid voor de medewerkers op de OK. Onlangs heeft het ziekenhuis afspraken gemaakt met een aantal doula’s (zij ondersteunen aanstaande ouders op een niet-medische manier tijdens de geboorte van hun kind) en twee geboortefotografen over de toegang tot de OK. Katinka Overmars, de gynaecoloog die de keizersnede uitvoerde, is blij dat het ziekenhuis deze aanvullende dienst mogelijk maakt. “Zo kunnen we ouders die dat willen tegemoetkomen in hun wens dat de geboorte van hun kindje door een professionele fotograaf wordt vastgelegd, ook wanneer de bevalling eindigt in een keizersnede.”

In ons Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) wordt door elke deelnemende partij afzonderlijk gebruik gemaakt van een individueel geboortezorg plan voor alle zwangeren. Er wordt naar gestreefd om u een papieren of digitale versie te geven. De zorgverleners in ons VSV kunnen nog niet beschikken over de informatie die is vastgelegd in het cliëntdossier van de zwangere door een andere zorgverlener. Iedere organisatie heeft haar eigen cliëntendossier.

Wij stellen voor elke zwangere in ons VSV informatie beschikbaar op de website over de verloskundige hulpverlening en samenwerking. Elke zwangere binnen ons VSV krijgt van haar hulpverlener informatie over de werkwijze in hun eigen praktijk, van de samenwerking met andere verloskundige hulpverleners (zowel eerste als tweede lijn, dat wil zeggen de eerstelijns verloskundige als de klinisch verloskundige samen met de gynaecoloog) als ook samenwerking met kraamzorgorganisaties. De website biedt, naast informatie, ook verwijzingen naar de deelnemers van het VSV. Dit zijn verloskundige praktijken en kraamzorgorganisaties waar wij prettig mee samen werken.

De zwangere heeft op deze manier beschikking over de  bereikbaarheidsgegevens van de organisaties in het VSV. Het is onderling duidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft in het VSV en wat de afspraken over doorverwijzing en overdracht zijn. Zij wordt geïnformeerd over bij wie zij als zwangere terecht kan met welke vragen en wanneer zij voor controles terecht kan op het spreekuur. Ook is voor haar duidelijk welke overlegmomenten en overlegvormen tussen zorgverleners er zijn.

Elke zwangere heeft een coördinerend zorgverlener, ook wel casemanager genoemd. Bij elke zwangere wordt bekeken of zij besproken moet worden in een multidisciplinair overleg (met deelname van verloskundige en gynaecoloog, en eventueel ook kinderarts of andere hulpverleners), wat één keer per drie weken plaatsvindt. 

Ons VSV maakt nog geen gebruik van een adviesraad van zwangeren/ (jonge) moeders.

In ons VSV geeft elke partij afzonderlijk voorlichting aan de zwangere over borstvoeding. Begeleiding vindt door alle partijen plaats in het kraambed. Er bestaat mogelijkheid om de expertise van een lactatiekundige in te roepen.

De afdeling Verloskunde heeft een samenwerkingsverband met:

De afdeling Verloskune werkt ook samen met onderstaande kraamzorgorganisaties, maar u bent ook vrij om via een andere instelling uw eigen kraamzorg te regelen. Onderstaande nummers kunt u bellen om te informeren naar de beschikbaarheid voor Kraamzorg.

Sommige zwangeren zijn onder controle van een gynaecoloog vanwege problemen tijdens een vorige zwangerschap of een bepaalde aandoening die voor of tijdens de zwangerschap is ontstaan. 

Controles
Tijdens uw zwangerschap wordt u regelmatig gecontroleerd op de Polikliniek Gynaecologie. In het controleschema hieronder staat wanneer u voor welke controle verwacht wordt. Uiteraard wordt dit zo nodig individueel aangepast.
De controles worden uitgevoerd door de gynaecoloog, klinisch verloskundige of arts-assistent. Het kan zijn dat u eerst wordt gezien door een co-assistent (arts in opleiding). Bij de tweede controle kan de physician assistant uitgebreidere uitleg geven over zaken rondom zwangerschap. 
We streven ernaar dat u de meeste gynaecologen een keer gezien heeft voor de bevalling, maar u mag uw eigen voorkeur altijd aangeven. We kijken dan of daar rekening mee gehouden kan worden.

Kindsbewegingen
Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende kenmerken waar u op moet letten. Vanaf de 20-22e zwangerschapsweek kunt u voelen dat uw kindje in uw buik beweegt. Als er plotseling minder kindsbewegingen dan normaal worden gevoeld dan willen we dat graag horen.
Meestal zijn de bewegingen maximaal tussen 28 en 34 weken, met minimaal 10 bewegingen tijdens een dag met normale activiteit. Meer informatie vindt u op de pagina kindsbewegingen.

Bevalplan maken
Vooraf aan de bevalling kunt u een bevalplan maken. In een bevalplan beschrijft u uw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de zorgverleners te laten weten wat u belangrijk vindt en wat uw ideeën en wensen zijn. Tegelijk is het een manier om met uw partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.
Door het bevalplan blijft u betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat u zelf niet goed kunt vertellen wat u wilt.

De bevalling
Meer informatie over de bevalling en de voorbereiding hierop, vindt u op de pagina Bevallen in ZHA.

Controleschema
Sommige zwangeren zijn onder controle van een gynaecoloog vanwege problemen tijdens een vorige zwangerschap of een bepaalde aandoening die voor of tijdens de zwangerschap is ontstaan. Als uw zwangerschap loopt zoals verwacht, komt u dan volgens volgend schema op controle op de Polikliniek Gynaecologie. Als dit nodig is, wordt hier vanaf geweken.

Controle Aantal weken zwangerschap Wat kunt u verwachten?
1e controle

Mogelijk krijgt u deze algemene informatie tegelijk met andere zwangeren.
8-10 weken
 • vragen over uw gezondheid en die van uw familie.
 • meestal een echo.
 • adviezen met betrekking tot leef- en eetgewoonten.
 • bloedonderzoek.
 • eventuele prenatale screening of prenatale diagnostiek bespreken.
2e controle 12-13 weken
 • voorlichting over zwangerschap, lifestyle, kraamzorg
3e controle 15-20 weken
4e controle 26-27 weken
 • groei baby bepalen.
 • voorlichting over klachten.
 • uitslag 20 weken echo.
 • eventueel extra bloedonderzoek (bloedgroep kind, zwangerschaps diabetes, Hb).

5e controle

30 weken
 • instructies wanneer contact opnemen met het ziekenhuis
 • voorlichting borstvoeding / informatie avond echo.


6e controle

33-34 weken
 • voorlichting bevalling
 • bij stuitligging: gesprek over draaien van het kind
7e controle 36-37 weken
 • voorlichting bevalling 
 • eventueel poging draaien van het kind bij stuitligging (kan vanaf 35 weken)
8e controle 39-40 weken
 • voorlichting bevalling
9e controle 41 weken
 • echo vruchtwater, evt. inleiding bespreken

Als u ongeveer 30 weken zwanger bent, ontvangt u de folder ‘Informatie voor zwangeren (30 weken)'. Hierin staat uitgelegd wanneer u beslist de verloskundige of het ziekenhuis moet bellen. In het kort:

 • Bij twijfel of ongerustheid, bijvoorbeeld: minder leven voelen, koorts of onverklaarbare pijn in de buik.
 • Als u denkt dat u vruchtwater verliest. Let dan op de kleur; de verloskundige of gynaecoloog vraagt hier naar. Als het mogelijk is, is het wenselijk dat u wat vruchtwater opvangt.
 • Bij vaginaal bloedverlies.
 • Het optreden van ontsluitingsweeën om de vier à vijf minuten met een duur van één minuut, gedurende één uur.
 • Op basis van afspraken die de verloskundige of gynaecoloog met u maakt.

Ook als u andere vragen heeft of ongerust bent, kunt u telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis.

Team Ziekenhuis Amstelland
Ziekenhuis Amstelland wordt 24 uur per dag bemand door een team van een tweedelijns verloskundigen, een arts-assistent verloskunde en een tropenarts in oplelding, samen met een ervaren groep gespecialiseerde O&G verpleegkundigen.

Er is altijd een dienstdoende gynaecoloog beschikbaar die (grotendeels) tijdens zijn of haar dienst in het ziekenhuis aanwezig is. Alle gynaecologen zijn binnen 15 minuten aanwezig in het ziekenhuis om bij spoed de noodzakelijke behandeling te kunnen starten. Indien gewenst wordt tegelijkertijd met het oproepen van de gynaecoloog het operatieteam en de kinderarts gevraagd ook direct naar het ziekenhuis te komen. 

De bevalling
Meer informatie over (de voorbereiding op) de bevalling, vindt u op de pagina's Voorbereiding op de bevalling en De bevalling.

Verloskunde

Telefoon: (020) 755 6648
Bedoeld voor eerste contactpersoon van de patiënt voor informatie over situatie en behandeling. Hij/zij kan familie en vrienden verder op de hoogte houden. 
Locatie: L3, 1e etage