Xtra Kids
Xtra Kids is een eenjarig behandelprogramma voor kinderen van 2 t/m 17 jaar met overgewicht of obesitas met als doel het verbeteren van een gezonde leefstijl.
Wat houdt het Xtra Kids programma in?
- Bewegen onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut;
- Voedingsadviezen van de diëtist;
- Werken aan zelfvertrouwen door gesprekken met een psycholoog;
- De kinderarts houdt je gezondheid in de gaten;
- Begeleiding en behandeling van co-morbiditeit.
Waarom meedoen aan Xtra Kids?
Kinderen met overgewicht hebben vaker last van vermoeidheid, gewrichtsklachten en een laag zelfbeeld. Vanaf de puberteit wordt het risico op o.a. diabetes type 2, hart- en vaatziekten en leververvetting groter. Ziekenhuis Amstelland biedt met het Xtra Kids programma een gezamenlijke aanpak om te werken aan een gezonde leefstijl, waarin veel persoonlijke aandacht is voor het kind en zijn/haar omgeving!
Meedoen aan Xtra Kids kan op doorverwijzing van de huisarts of consultatiebureauarts. Vraag uw arts om meer informatie!
Xtra-kids; wat en voor wie… en wat kost dat?
Het Xtra-kids programma is toegankelijk voor kinderen met overgewicht en obesitas en een erfelijke aanleg voor hart en vaatziekten. Belangrijk is dat kinderen zo jong mogelijk behandeld worden, want dan is de kans op succes het grootst.
Als u denkt dat uw kind in deze risicogroep valt, kunt u overleggen met uw huisarts of de GGD arts van uw kind. Zij kunnen u dan doorverwijzen naar de Xtra-kids poli. Deze verwijzing heeft u nodig voor uw verzekering. De kosten van dit programma worden vergoed vanuit de basisverzekering. Belangrijk om te weten is dat er bij kinderen geen eigen risico wordt gebruikt.
U kunt ook zelf kijken of uw kind in aanmerking komt voor verwijzing door de huisarts of GGD arts.
- Uw kind is tussen de 2 t/m 17 jaar.
- Uw kind heeft overgewicht. Of uw kind overgewicht heeft kunt u controleren op de BMI calculator (oranje op de calculator betekent overgewicht).
- Uw kind heeft obesitas: om dit te controleren kunt u kijken op de BMI calculator (rood op de calculator betekent Obesitas)
- Kinderen met een erfelijke aanleg voor hart en vaatziekten.
Wanneer u en uw kind besloten hebben om mee te doen en er is een verwijzing, download dan bijgaand formulier en vul het samen met uw kind in. Neem dit vervolgens mee naar het eerste polikliniekbezoek.
Vragenformulier voor ouders van kinderen met overgewicht of obesitas
Simone (12) is één van de kinderen die aan het Xtra Kids programma mee heeft gedaan. Een jaar later, gaat ze zelfstandig verder. Simone vertelt enthousiast wat zij heeft geleerd.
Simone ziet er leuk uit en het valt niet zo op dat ze een beetje overgewicht heeft. Maar het leek haar huisarts een jaar geleden toch verstandig iets met haar gewicht te doen, omdat zij last had van haar enkel. Tijdens de dagbehandeling is onderzocht welk traject Simone kon volgen. Het leek het beste dat zij de kindtraining volgde en haar moeder de oudertraining. Voor Simone was het niet nodig mee te doen aan Fit Kids – hét sportprogramma binnen Xtra Kids – omdat zij al voldoende sportte.
Na een jaar weet Simone precies waar ze op moet letten. Wat ze gewoon kan eten, wat ze soms kan eten en waar ze heel voorzichtig mee moet zijn. ‘Als ik tegenwoordig thuiskom van school pak ik een appel en maak mijn huiswerk. Vóór de cursus pakte ik nog wel eens een koekje,’ vertelt Simone, die goed kan verwoorden waar het in de cursus om draait.
Moeder Janneke kijkt met gefronste wenkbrauwen en vertelt dat ze Simone voorheen wel op het aanrecht heeft zien staan met haar neus in de koektrommel. ‘En dat ging niet om één koekje.’ Janneke volgde de oudertraining bij de Xtra Kids. ‘Daar leer je onder andere etiketten lezen en welke producten je in huis kunt halen: kipfilet, 30+ kaas, ontbijtkoek met minder suiker en eierkoeken zijn daar voorbeelden van. Ik spoor Simone regelmatig aan een glas water te drinken. Het is heel belangrijk dat je je kind bijstaat door een complimentje te geven of te werken met een beloningssysteem. Daarnaast stimuleer ik Simone om te sporten en te bewegen.’ Simone vertelt dat zij twee keer in de week gymt op school, ze danst en speelt mee in de badmintoncompetitie. ‘Op woensdag moet ik van mezelf op de hometrainer.’ Met die beweging zit het dus wel goed.
Bij de Xtra Kids leerde Simone vooral zichzelf te zijn en goed in haar vel te zitten. ‘Ik ga nu bewust met eten om. ’s Avonds schep ik minder op en eet geen koektrommels meer leeg. In de supermarkt wijs ik mijn klasgenoten er op dat de lekkere, dikmakende en vaak dure producten op ooghoogte in de schappen liggen. Ik zie natuurlijk best wel kinderen om mij heen die bijvoorbeeld niet in deze stoel passen. We spreken er niet over met elkaar, maar zo links en rechts geef ik toch wat tips weg.’ Simone zit nu voor het eerst op de middelbare school en ze voelt zich als een vis in het water. Ze is er trots op dat ze drie centimeter gegroeid is, zonder aan te komen. Ze vindt het nog wèl jammer dat haar vriendinnetje bij het shoppen bij de ‘xs’ kan kijken, terwijl ze zelf twee maten groter moet hebben.
Simone heeft geleerd met verleiding om te gaan. ‘Als ik op een verjaardag ben, eet ik minder. Vroeger nam ik alles, maar nu let ik goed op wat ik wél neem. Ik laat me zeker niets meer opdringen, wat nog wel eens gebeurt op een verjaardag: “Neem toch. Doe gezellig!” Voor Simone geldt dan: hoe het er aan de buitenkant uitziet maakt niet uit, van binnen ben je écht wel gezellig!
Voor meer informatie over het Xtra Kids programma van Ziekenhuis Amstelland: stuur een e-mail naar xtrakids@zha.nl of neem telefonisch contact op met de Polikliniek Kindergeneeskunde via telefoonnummer (020) 755 7028.
Xtra Kids
Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Kindergeneeskunde.
U wordt verzocht voorafgaand aan de eerste afspraak het vragenformulier XtraKids in te vullen.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.
Xtra Kids
Polikliniek Kindergeneeskunde
Afdeling B 21, blauwe route
Telefoonnummer: (020) 755 7028
Bereikbaar: Ma t/m vrijdag 9.00-16.00