Kindergeneeskunde is onderdeel van het Vrouw Kind Centrum en richt zich op de behandeling van kinderen van 0 tot 18 jaar. Kinderen kunnen bij ons terecht voor uiteenlopende diagnostiek en behandelingen. In Ziekenhuis Amstelland bevinden zich de Polikliniek, de Kinderafdeling, de Neonatologie en de Kinderdagbehandeling.
In de polikliniek onderzoekt en behandelt de kinderarts kinderen die verwezen worden door de huisarts, GGD jeugdarts of een andere specialist. Opname op de kinderafdeling gebeurt acuut via de spoedeisende hulp of overplaatsing vanuit een ander ziekenhuis. Daarnaast zijn er geplande opnames en dag opnames mogelijk via de polikliniek.
Behandelteam
Op de Kinderafdeling werken verschillende kinderartsen met elk hun eigen specialisme. De kinderartsen worden ondersteund door onder andere arts-assistenten, coassistenten, gespecialiseerd kinder- en/of neonatologie verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, kinderpsychologen, medisch pedagogisch zorgverleners, kinderfysiotherapeuten, diëtisten en lactactiekundigen. Daarnaast wordt samengewerkt met artsen van andere afdelingen. Indien uw kind opgenomen wordt op de kinderafdeling, komen die speciaal naar de kinderafdeling toe om het kind te onderzoeken of behandelen. Voorbeelden hiervan zijn de KNO-arts, de chirurgie of de uroloog.
Behandelplan
Voor iedere patiënt wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt door de kinderarts. Hierbij houdt het behandelteam rekening met de diagnose, de succeskans van de therapie en de gezondheidstoestand van de patiënt. Onderdelen van het behandelplan kunnen zijn verdere diagnostiek, het gebruik van medicatie, opname op de kinderafdeling of een operatie. Daarnaast kan er ook worden gekozen om uw kind door te verwijzen naar een academisch ziekenhuis.
Samen beslissen
Soms zijn er voor een aandoening meerdere behandelingen mogelijk. Uw arts legt u en uw kind duidelijk uit wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn. Bij de keuze om een bepaalde behandeling wel of niet uit te voeren, spelen natuurlijk de wensen en eigen ideeën van de ouder en kind een doorslaggevende rol. Daarom beslist u samen met uw arts welke behandeling het beste bij uw kind past. In de wet is opgenomen dat kinderen vanaf 12 jaar mee mogen beslissen over de behandeling die zij krijgen:
- Kinderen van 0-11 jaar | Kinderen dienen informatie te ontvangen – ouders dienen informatie te ontvangen en toestemming te geven.
- Kinderen van 12-15 jaar | Kinderen en ouders dienen informatie te ontvangen en toestemming te geven.
- Adolescenten 16 -18 jaar | Adolescenten dienen informatie te ontvangen en toestemming te geven
Nb. In een acute situatie waar gevaar bestaat mag altijd gehandeld worden zonder toestemming.
Samenwerking
De Kinderafdeling van Ziekenhuis Amstelland werkt nauw samen met het Amsterdam UMC. Hierdoor kan het voorkomen dan u wordt doorverwezen of wordt overgeplaatst naar het Amsterdam UMC of andersom.
Zorg voor het hele gezin
De ouders worden altijd betrokken bij de onderzoeken en behandelingen. Want ouders kennen hun kind het beste en weten wat zij nodig hebben. Ze zijn altijd welkom bij hun kind en één van de ouders mag blijven slapen als het kind wordt opgenomen. Bij een opname worden ouders en patiënt betrokken bij de artsenvisite waarin het beleid wordt bepaald. Ook bij onderzoeken of bij de start van de narcose bij een operatie mag één ouder aanwezig zijn. We luisteren naar uw verhaal als u hier behoefte aan heeft en we denken mee over problemen waar u tegenaan loopt.
Speciale aandachtsgebieden