Anti-hormonale therapie is een behandeling gericht op hormoongevoelige kankers. Bij deze therapie worden medicijnen toegediend die de aanmaak van hormonen beperken of de invloed van hormonen op kankercellen verminderen. Dit kan de groei van de tumor of eventuele uitzaaiingen vertragen en in sommige gevallen zelfs volledig stoppen.

Anti-hormonale therapie is vooral effectief bij hormoongevoelige tumoren, zoals die bij borstkanker, prostaatkanker, baarmoederkanker en soms eierstokkanker. Een hormoongevoelige tumor is een type tumor dat groeit onder invloed van geslachtshormonen, zoals oestrogeen bij vrouwen en testosteron bij mannen.

Deze therapie kan op verschillende momenten in de behandeling worden ingezet. Soms wordt het voorafgaand aan een operatie toegepast om de tumor te verkleinen, waardoor de chirurgische ingreep eenvoudiger wordt. Na een operatie of bestraling kan anti-hormonale therapie worden ingezet om de kans op terugkeer van de kanker te verkleinen. Bij uitgezaaide kanker helpt de therapie soms om de groei van uitzaaiingen te remmen en klachten te verminderen.

De duur van de anti-hormonale therapie varieert. Na een operatie kan de behandeling vijf tot zeven jaar duren, of zelfs langer. Bij uitgezaaide kanker wordt de therapie voortgezet zolang deze effectief is.

Bijwerkingen

  • Hoewel anti-hormonale therapie effectief kan zijn, brengt het ook bijwerkingen met zich mee. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten, vermoeidheid, gewichtstoename, verminderde zin in seks, een droge vagina bij vrouwen, impotentie en borstvorming bij mannen. Op de lange termijn kan er een verhoogd risico zijn op botbreuken door botontkalking.
  • Gewichtstoename is een veelvoorkomende bijwerking van anti-hormonale therapie. Dit komt doordat de therapie kan leiden tot een afname van spiermassa en een toename van vet, vooral rond het middel. Ook kan de stofwisseling trager worden. Als je veel aankomt, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken.
  • Om de bijwerkingen te verminderen, is het belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten. Dit kan helpen om vermoeidheid, somberheid, spierzwakte, gewichtstoename, botontkalking, en het risico op hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen.
  • Anti-hormonale therapie kan ook gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Het kan je minder vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar maken. Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk om dit vooraf met je arts te bespreken. In sommige gevallen is het mogelijk om sperma, eicellen of embryo’s in te laten vriezen voordat je met de behandeling begint, zodat je in de toekomst nog kinderen kunt krijgen.