Op de afdeling Maag-Darm-Leverziekten (MDL) wordt gespecialiseerde zorg verleend op het gebied van maag-, darm- en leveraandoeningen. Hier komen patiënten met klachten aan de slokdarm, maag, lever, darmen, galwegen of alvleesklier. Naast aandoeningen aan het spijsverteringskanaal, behandelen de MDL-artsen ook patiënten met leveraandoeningen waaronder virale hepatitis.
Naast aandoeningen aan het spijsverteringskanaal, behandelen de MDL-artsen ook patiënten met leveraandoeningen waaronder virale hepatitis. Onderzoeken en behandelingen vinden plaats op de Polikliniek Interne Geneeskunde / Maag-Darm-Leverziekten, het Behandelcentrum (afdeling Endoscopie) en de verpleegafdeling Kliniek Beneden.
IBD polikliniek (onderdeel van maag- darm- leverziekten)
Patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa komen regelmatig bij de IBD verpleegkundige voor monitoring, advies, voorlichting en een luisterend oor. Het leven met een chronische darmontsteking is op sommige tijden heftig en onze IBD verpleegkundigen kunnen met net wat meer tijd dan de MDL artsen een stuk begeleiding geven waar behoefte aan is. Patiënten worden doorverwezen via de MDL artsen.
De afdeling is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Deze chronische darmontstekingen worden gezamenlijk ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd.
Het IBD-team is een multidisciplinair team en bestaat uit verschillende zorgverleners:
MDL-artsen
Er zijn zes maag-, darm- en leverartsen (MDL-artsen) in het team. Zij begeleiden patiënten met IBD. Er is een nauwe samenwerking met het IBD-team van het Amsterdam UMC, waarbij regelmatig overleg plaatsvindt. De artsen vormen samen met de IBD verpleegkundigen uw behandelteam:
Verpleegkundige specialist MDL met aandachtsgebied IBD
Carla van Straten is binnen het IBD-behandelteam werkzaam als verpleegkundig specialist. Verpleegkundig specialisten vormen een relatief nieuwe beroepsgroep in de Nederlandse gezondheidszorg. Zij werken als zelfstandig behandelaar, op het grensvlak van verpleegkundige en medische zorg. U kunt bij Carla terecht voor zowel uw medische als verpleegkundige hulpvraag.
IBD verpleegkundigen
Laura van Gerve en Merel Hulsebosch zijn binnen het IBD-behandelteam werkzaam als IBD-verpleegkundigen.
Als u recentelijk de diagnose IBD heeft gekregen of als u met nieuwe medicatie gaat starten, heeft u in de meeste gevallen een afspraak met één van hen of met de verpleegkundig specialist.
De IBD-verpleegkundigen en de verpleegkundig specialist zijn daarnaast beschikbaar voor vragen over uw ziekte, medicijnen, vermoeidheid, kinderwens, seksualiteit, incontinentie, reizen en vaccinaties.
U kunt uw vragen stellen via een (telefonische) afspraak, tijdens uw opname in het ziekenhuis of via een e-consult in de e-Health applicatie MijnIBDcoach.
Verpleegkundige dagbehandeling MDL
De dagbehandeling maag-, darm- en leverziekten is gevestigd op kliniek beneden West. Op de dagbehandeling MDL wordt medicatie gegeven via het infuus.
E-health
Het IBD team maakt gebruik van ‘MijnIBDcoach’. Dit is een veilige app waarbij er op afstand gekeken kan worden hoe het met u gaat. Dat gaat door middel van (korte) vragenlijsten. Dit kan in een stabiele fase van uw ziekte, een bezoek aan de polikliniek vervangen.
Naast deze functie kunt u via deze app ook gemakkelijk een bericht sturen aan uw IBD verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Op deze manier is er makkelijk contact mogelijk met uw zorgverlener.
Meer informatie over beide applicaties kunt u krijgen via uw IBD verpleegkundige.
Contact
Er is altijd, met uitzondering van vakantie periode, van maandag tot en met vrijdag minimaal één IBD verpleegkundige aanwezig. U kunt haar bereiken via bovenstaande eHealth applicatie. Als u haar telefonisch wilt bereiken, in verband met een (spoed) vraag, kunt u haar telefonisch spreken via Polikliniek MDL. Als u uw afspraak voor het infuus wilt verzetten kunt u het beste direct de dagbehandeling bellen.
Belangrijke telefoonnummers
- Ziekenhuis algemeen: 020 755 7000
- Polikliniek MDL: 020 755 7023
- Behandelcentrum/scopie: 020 755 7120
- Dagbehandeling kliniek beneden west: 020 755 7099
Afspraak maken/wijzigen
Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.
MijnZHA
Op MijnZHA kunt u terecht voor:
- Het wijzigen van uw afspraak
- Vragen aan het behandelteam
- Uitslagen bekijken
- Herhaalrecepten aanvragen
- Uw dossier downloaden
- Uw gesprek voorbereiden
- Brieven inzien
Direct inloggen via DigiD
Wachttijden
Kijk voor actuele wachttijden hier
Compliment van een patiënt
Na een lange zwerftocht langs verschillende medische instanties ivm met vage buikklachten aan de linkerzijde op eigen verzoek verwezen naar het ZHA (waar wij, toen we nog in Amstelveen woonden, altijd heen gingen). Daar trof ik Dr. Boparai en een assistent. De assistent heeft diepgaand vragen gesteld, waarna e.e.a. werd besproken met Dr. Boparai, die aandachtig was en invloelend. Om uit te sluiten dat het probleem niet met de maag te maken had was er de optie van een gastroscopie. Ik had en-passant ook gemeld dat er bloed in de urine was gevonden ca 6 maanden eerder, en dat daar toen niets mee is gedaan. Dr. Boparai heeft toen een traject opgestart, buiten de MDL primaire taken om (lijkt mij), om te kijken of wellicht een niersteen de oorzaak zou kunnen zijn. Naast een cyste werd toen ook een niersteen ontdekt, die kort daarna door Dr. Nadorp Urologie is verwijderd. Na ca 6 maanden van het kasje naar de muur te zijn gestuurd (zo voelde dat), is door het proactieve handelen van Dr. Boparai de oorzaak van de vage klachten uiteindelijk vastgesteld. Hulde! Eindelijk iemand die in alle rust doorvraagt, aandachtig luistert, de klachten serieus neemt, op de bijzinnen let en daarop acteert. Een groot compliment voor Dr. Boparai en zijn team ! |